Bohumil Hrabal v divadle. Aktuální inscenace o životě i z díla autora, který by oslavil 105. narozeniny

Bohumil Hrabal v divadle. Aktuální inscenace o životě i z díla autora, který by oslavil 105. narozeniny 

Je jedním z nejpřekládanějších českých spisovatelů. Bohumil Hrabal, autor Ostře sledovaných vlaků, Postřižin či Něžného barbara, který prvních pár let svého života prožil ještě v habsburské monarchii, by se 28. března dožil 105 let. Která divadelní představení inspirovaná spisovatelovou tvorbou i životem můžete aktuálně zhlédnout?

1. Don Hrabal

Operu od libretisty a skladatele Miloše Orsona Štědroně na motivy posledních let spisovatelova života najdete v aktuálním repertoáru Národního divadla. Osobnost pábitele, osamělého muže a glosátora inscenace odhaluje prostřednictvím trojice Hrabalových femme fatale – jeho matky, manželky Pipsi a múzy. Na scéně nechybí ani milované „kočenky“ a hejno holubů, kteří se stali svědkem jeho záhadného pádu z balkonu Nemocnice na Bulovce.  

2. Obsluhoval jsem anglického krále

Samizdatový román z roku 1971 převedlo na jeviště příbramské Divadlo A. Dvořáka. Příběh hochštaplera Jana Dítěte, který se od učňovských let v době první republiky dostává během druhé světové války na kariérní vrchol, po němž následuje strmý pád v souvislosti s únorem 1948, zpracoval pro zdejší scénu Ivo Krobot s Petrem Oslzlým. O hudební doprovod se postaral Dalibor Gondík.

3. 407 gramů z Bohumila Hrabala

Hra v pražském Divadle v Dlouhé je oslavou spisovatele coby velkého vypravěče. Vychází především z povídky Baron Prášil, která je součástí sbírky Pábitelé, tvůrci do ní zakomponovali i zápletky a charaktery z jiných děl včetně Hrabalovy korespondence. Ústředním dějištěm však zůstává sběrna papíru v období 50. let, kde se střetávají zvláštní existence. V hlavních rolí se představují Miroslav Hanuš, Miroslav Táborský či Jaroslava Pokorná.

4. Ostře sledované vlaky

Dramatizaci útlé novely, která se často objevuje ve středoškolském kánonu české literatury, můžete zhlédnout mimo jiné i na malé scéně na pražské Letné – v Divadle Radar. Hra pojednává o mladičkém železničářském elévovi Miloši Hrmovi, jehož předobrazem je sám Hrabal, který na konci druhé světové války pracoval jako výpravčí na nádraží v Kostomlatech nad Labem.

Z inscenace Ostře sledované vlaky. Foto archiv Divadla Radar

5. Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet

Povídkový soubor, který proslavilo zfilmování v režii Jiřího Menzela v roce 1969 pod názvem Skřivánci na niti, nabízí v divadelní podobě repertoár pražského Divadla Kolowrat. Autorská inscenace volně zpracovává motivy známých i méně známých částí sbírky, které vypráví o střetu proletářů s potrestanou inteligencí převážně v prostředí kladenských hutí počátkem padesátých let.

Foto © Hana Hamplová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!