51. Mezinárodní festival pro děti a mládež

51. Mezinárodní festival pro děti a mládež 

Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež je jednou z nejstarších akcí svého druhu na světě. Jeho 51. ročník se letos uskuteční 29. května - 5. června.

Změny, změny, změny

51. ročník ZFF se ponese ve znamení celé řady novinek. Především byl sjednocen název do tvaru ZLÍN FILM FESTIVAL s podtitulem Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež. Změnám neuniklo ani festivalové logo, tzv. Botostroj vystřídal logotyp vytvořený ve zlínském Studiu 6.15 Zdeňkem Macháčkem. Další významnou změnou je přemístění festivalového centra do nově postavené budovy Kongresového centra Zlín na náměstí T. G. Masaryka. Sám umělecký ředitel festivalu Petr Koliha ke změnám říká: „Do nové padesátky zlínského festivalu vstupuje celý festivalový tým s čerstvou energií a chutí být stále na špici peletonu mezinárodních filmových festivalů pro děti a mládež. Za námi stojí zkušenosti minulých let a vydobyté dobré jméno zlínského festivalu, před námi je vize moderního festivalu, který odpovídá pocitům a požadavkům současné mladé generace. Jít za takovýmto cílem je pro mne osobně velkou výzvou.“

Festivalové sekce

Hlavním pilířem festivalu je Mezinárodní soutěž hraných filmů pro děti a mládež, kde se o přízeň poroty popere 16 celovečerních filmů. Na 70 krátkometrážních animovaných filmů pro děti se můžeme těšit v sekci Mezinárodní soutěž krátkých animovaných filmů pro děti. A v sekci Mezinárodní soutěž evropských debutů nebude chybět 10 prvních celovečerních filmů evropských režisérů. K dalším, již tradičním sekcím, patří Noční horizonty, Novinky české filmové a televizní tvorby pro děti a mládež, Dokumenty, Panoráma.

Porota

V Hlavní porotě, která rozhodne o nejlepším hraném filmu pro děti a mládež, zasednou např. režisér Jan Hřebejk či herečka Stana Katic. Nesmíme také opomenout další festivalové poroty, a to Dětskou porotu pro hraný film, Dětskou porotu hraného filmu pro mládež, Porotu pro animovaný film, Porotu evropských debutů, Porotu ekumenickou a Porotu FICC.

Hosté

Z hereckých osobností se na letošním festivalu objeví např. vynikající česká herečka a letošní jubilantka Jiřina Bohdalová. Dále pak skvělé herecké osobnosti jako Petr Nárožný či Dagmar Havlová. Letos se rovněž můžeme těšit na režiséra Otakara Vávru, který 2. června přebere Grand Prix Zlín Film Festivalu za celoživotní přínos světové kinematografii.

Doprovodný program

ZFF není zdaleka jen o filmech. V doprovodném programu zazní desítka koncertů, z nichž stojí určitě za zmínku třeba kapely KRYŠTOF, ČECHOMOR či Děda Mládek Illegal Band. Chybět nebudou ani hravé akce jako Den s Českou televizí, Pohádková galaxie nebo Kinematovlak a Vlak plný úsměvů přijíždějí do Zlína. Během festivalu proběhne k promítaných filmům i několik autogramiád.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!