Eastwood propašoval do kin klasiku okořeněnou nenásilným humorem. Role drogového kurýra mu sedí herecky i režijně

Eastwood propašoval do kin klasiku okořeněnou nenásilným humorem. Role drogového kurýra mu sedí herecky i režijně70%

Režisér Clint Eastwood jde nejen s dobou v oblasti kinematografie, ale i s uvědoměním o vlastním věku. Osmaosmdesátiletý veterán si naordinoval pašování drog s přílohou v podobě Bradleyho Coopera a humoru servírovaného s lehkostí. A výsledek předčil očekávání.

Dalo by se snadno říct, že si Eastwood umělecký důchod užívá. Jeho nejnovější drama The Mule podle scénáře Nicka Schenka inspirovala skutečná postava, kterou dvojnásobný držitel Oscara mohl zahrát, aniž by se změnil v karikaturu, a navíc přitom nenápadně upozornit, že v režisérském křesle stále má sílu vyprávět příběhy. Nadto i s vtipem, který vkusně těžký úděl Earla Stonea zlehčuje.

Earl Stone (Clint Eastwood) je ve svých osmdesáti letech zlomený, opuštěný a navíc čelí propadnutí majetku své firmy kvůli neplacení hypotéky. Přijme místo řidiče, aniž by tušil, že se právě upsal jako kurýr drogovému Mexickému kartelu. Díky svému věku a vzezření je natolik nenápadný, že nakonec dostává na starost čím dál větší zásilky. Pašerák však vzbudí pozornost snaživého agenta DEA Colina Batese (Bradley Cooper).

Celý hon kočky s myší je výborně vystavěný a rozhodně nepředstavuje tradiční kriminální pátračku. Eastwood hraje člověka, který prakticky nemá co ztratit. Svým bojem s minulostí ale nakonec získává plusové body u své rodiny a karta se obrací.

Tím, jak netradičního pašeráka postava Stonea pro kartel představuje, nahrává i divákovi. Seniora s plným kufrem narkotik nezajímají drsné řeči nabouchaných členů kartelu a svůj strach či pochybnosti nereflektuje bázlivým útěkem nebo přehrávanými reakcemi. S nástrahami se potýká přesně jako osmdesátiletý stařec. A Eastwood v této poloze exceluje.

Nevyužitý je naopak Laurence Fishburne jako šéf v kancelářích DEA, který pouze kývá Bradleymu Cooperovi a shromažďuje výsledky jeho práce. Andy Garcia či Michael Peňa jakbysmet příliš mnoho klíčové stopáže nenabrali. Samotný Cooper předvádí svůj průměr, jelikož taky nemá tolik prostoru. Scéna v motorestu a jeho dialog s Eastwoodem je ovšem jednou z nejlepších pětiminutovek snímku.

V závěru je radost vidět americký film se špičkovým režisérem očesaný o zbytečný sentiment. Jsme svědky realistického vyústění celého příběhu, které uspokojí nejen postavy fiktivního světa, ale i publikum v kině. Dirty Harry tak i ve svém požehnaném věku ukazuje, že je s ním potřeba stále počítat.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Pašerák

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!