Nejnovější články » Filmové novinky

Můžete mi kdy odpustit tragikomický život k pomilování? McCarthy exceluje ve vážné roli na pozadí biografického příběhu (recenze)

23.3.2019,

Lee Israel byla spisovatelka, která zfalšovala na čtyři sta dopisů slavných spisovatelů. Byla klidná, sarkastická, introvertní a škodolibá. A přesně takový je i film Můžete mi kdy odpustit?, který popisuje její životní osudy. Stejně jako ona se vám nejspíš místy nebude líbit, ale jeho tragikomické kvality mu upřít nemůžete.

V KINECH: Můžete mi kdy odpustit? / Dokážete mi kdy odpustit?

Co má dělat autor, když má spisovatelský blok? Co třeba falšovat dopisy slavných? Ne, že by každého napadlo, že na něčem takovém se dá vydělat, ale k Lee Israel se takové rozhodnutí hodilo. A právě příběh o nekonveční ženě, která se bohužel neproslavila svými životopisy o Esteé Lauder nebo Audrey Hepburn, ale paděláním, se rozhodla přenést na plátna režisérka Marielle Hellerová.

Vytvořila postavu, která svůj život nezvládá s podivuhodnou lehkostí a vtipem. Nadevše miluje alkohol a svou kočku, a naopak nenávidí lidi. Přesto se jí podaří najít přítele, který jí bude prazvláštním partnerem do života i do zločinu. A stejně paradoxní jako život Lee Israel by se mohl zdát i výběr herečky do hlavní role. Získala ji totiž Melissa McCarthy, herečka známá zejména svými komediálními rolemi ve filmech jako Ženy sobě nebo Krotitelé duchů.

Vážná královna komedií

A navzdory očekávaním, stejně jako se nakonec Lee víceméně postaví na nohy, i McCarthy svou roli zvládá na výbornou. Je klasicky vtipná, sarkastická a potrhlá, ale tentokrát přidává i něco navíc. Dokáže v diváku vzbudit hlubokou lítost, stejně jako nesentimentální soucit. Neustále balancuje na hraně tragiky a komedie, a navíc je dokáže přesně vyvážit. I to mohl být důvod, proč za svůj výkon v Můžete mi kdy odpustit? byla nominovaná na Oscara v hlavní ženské roli.

Naprosto stejně by se pak dal popsat i scénář, který nikdy nenechává diváka úplně jistého, jestli se dívá na drama, komedii nebo tragedii. Jednotlivé scény v podstatě kopírují tu nejstřeštěnější horskou dráhu, které se říká život. V jednu chvíli se Lee směje v baru s přítelem, ve druhé téměř žebrá o peníze v knihkupectví a o něco později se s vášní sobě vlastní noří do literárního zločinu, za který je nakonec po zásluze potrestána. Ale jak sama říká, nic lepšího než časy, ve kterých falšovala dokumenty, nikdy nezažila. Není koneckonců i v životě porušování zakázaných věcí mnohdy to nejlepší?

A právě v autentičnosti tkví kouzlo tohoto netradičního a poutavého příběhu. Ne snad, že by každý z diváků alespoň jednou za život zfalšoval nějaký ten dopis. Určitě ale zažil vlastní krize, ze kterých se musel dostat. Kéž by to každý z nás dokázal s takovou lehkostí a šarmem jako věčně podnapilá a sarkastická Melissa McCarty převlečená za Lee Israel.