Můžete mi kdy odpustit tragikomický život k pomilování? McCarthy exceluje ve vážné roli na pozadí biografického příběhu

Můžete mi kdy odpustit tragikomický život k pomilování? McCarthy exceluje ve vážné roli na pozadí biografického příběhu70%

Lee Israel byla spisovatelka, která zfalšovala na čtyři sta dopisů slavných spisovatelů. Byla klidná, sarkastická, introvertní a škodolibá. A přesně takový je i film Můžete mi kdy odpustit?, který popisuje její životní osudy. Stejně jako ona se vám nejspíš místy nebude líbit, ale jeho tragikomické kvality mu upřít nemůžete.

Co má dělat autor, když má spisovatelský blok? Co třeba falšovat dopisy slavných? Ne, že by každého napadlo, že na něčem takovém se dá vydělat, ale k Lee Israel se takové rozhodnutí hodilo. A právě příběh o nekonveční ženě, která se bohužel neproslavila svými životopisy o Esteé Lauder nebo Audrey Hepburn, ale paděláním, se rozhodla přenést na plátna režisérka Marielle Hellerová.

Vytvořila postavu, která svůj život nezvládá s podivuhodnou lehkostí a vtipem. Nadevše miluje alkohol a svou kočku, a naopak nenávidí lidi. Přesto se jí podaří najít přítele, který jí bude prazvláštním partnerem do života i do zločinu. A stejně paradoxní jako život Lee Israel by se mohl zdát i výběr herečky do hlavní role. Získala ji totiž Melissa McCarthy, herečka známá zejména svými komediálními rolemi ve filmech jako Ženy sobě nebo Krotitelé duchů.

Vážná královna komedií

A navzdory očekávaním, stejně jako se nakonec Lee víceméně postaví na nohy, i McCarthy svou roli zvládá na výbornou. Je klasicky vtipná, sarkastická a potrhlá, ale tentokrát přidává i něco navíc. Dokáže v diváku vzbudit hlubokou lítost, stejně jako nesentimentální soucit. Neustále balancuje na hraně tragiky a komedie, a navíc je dokáže přesně vyvážit. I to mohl být důvod, proč za svůj výkon v Můžete mi kdy odpustit? byla nominovaná na Oscara v hlavní ženské roli.

Naprosto stejně by se pak dal popsat i scénář, který nikdy nenechává diváka úplně jistého, jestli se dívá na drama, komedii nebo tragedii. Jednotlivé scény v podstatě kopírují tu nejstřeštěnější horskou dráhu, které se říká život. V jednu chvíli se Lee směje v baru s přítelem, ve druhé téměř žebrá o peníze v knihkupectví a o něco později se s vášní sobě vlastní noří do literárního zločinu, za který je nakonec po zásluze potrestána. Ale jak sama říká, nic lepšího než časy, ve kterých falšovala dokumenty, nikdy nezažila. Není koneckonců i v životě porušování zakázaných věcí mnohdy to nejlepší?

A právě v autentičnosti tkví kouzlo tohoto netradičního a poutavého příběhu. Ne snad, že by každý z diváků alespoň jednou za život zfalšoval nějaký ten dopis. Určitě ale zažil vlastní krize, ze kterých se musel dostat. Kéž by to každý z nás dokázal s takovou lehkostí a šarmem jako věčně podnapilá a sarkastická Melissa McCarty převlečená za Lee Israel.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Můžete mi kdy odpustit?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!