Oscarový dokument, další Prušinovského seriál i Ničitelka Kidman. 9 filmů, které musíte vidět na letošním Febiofestu

Oscarový dokument, další Prušinovského seriál i Ničitelka Kidman. 9 filmů, které musíte vidět na letošním Febiofestu 

Sotva skončil lidsko-právní festival Jeden svět, vystřídal ho v Praze Mezinárodní filmový festival Febiofest. Na slavnostním zahájení, které se konalo ve čtvrtek 21. března, získali cenu Kristián za celoživotní přínos kinematografii herečka Jiřina Bohdalová a herec Peter Fonda. A už na něm se představil i jeden z nejvýraznějších snímků letošního 26. ročníku, poslední film Roberta Redforda Gentleman s pistolí. Kromě toho ale festival letos nabídne i oscarové Free Solo i Vice nebo další seriál Jana Prušinovského Všechno je jinak.

1) Dokážete mi kdy odpustit?

Lee Israel byla spisovatelka, která se proslavila zejména tím, že zfalšovala více než 400 dopisů slavných osobností. Dokážete mi kdy odpustit? popisuje nejen to, jak se jí podařilo na padělání vzácných dokumentů vydělat, ale také její osobní radosti i strasti. Je tragikomickou hranou zpovědí ženy, která nejvíc na světě milovala svou kočku a alkohol, nikdy se nevdala, ale za to si kvůli falšování dokumentů pořídila hned několik psacích strojů. V hlavní roli navíc exceluje jindy jen komická Melissa McCarthy, které ale vážnější poloha sedí daleko víc. Nejspíš proto za roli Lee byla nominována i na Oscara.

2) Free Solo

Free Solo nejen že byl na Oscara nominován, ale také ho vyhrál a to v kategorii nejlepší dokument. Jimmymu ChinoviElizabeth Chai Vasarhelyiové se totiž podařilo udělat z dokumentu o horolezení bezmála thriller. Divák díky nim může se zatajeným dechem sledovat, jak se sportovec drží na téměř ploché stěně skalního masivu. Nevidí ale pouze nadlidský fyzický výkon, ale i obrovské psychické vypětí, které s sebou každý takový výkon nese. Vypráví lidský osud, který je silnější než kterýkoli hollywoodský scénář s divokými automobilovými honičkami nebo zběsilými střílečkami.

3) Gentleman s pistolí 

Naposledy ukázal David Lowery nejen v České republice snímek Přízrak. Podivný ale zároveň velmi intimní příběh ducha pod bílým prostěradlem, za kterým se schovával Casey Affleck. A hvězdným jménům se režisér nevyhnul ani tentokrát. V Gentlemanovi s pistolí si kromě osvědčeného Afflecka totiž zahraje i Robert Redford, který ztvárnil zloděje a specialistu na útěky z vězení Forresta Tuckera. Malým tahákem navíc může být i to, že nejen Lowery herce, kterého si většina filmových fanoušků spojí se Zaříkávačem koní nebo Vzpomínkami na Afriku, obsadil naposledy. Redford totiž ohlásil, že gentleman je jeho poslední role před důchodem.

4) Ničitelka

Nicole Kidman jak ji neznáte a vlastně ani nepoznáte. Z kurtizány z Moulin Rouge nebo Grace, kněžny monacké se stala Ničitelka. Erin je bývalá policistka v utajení, jejíž mise skončí katastrafou, se po letech setkává s hlavou zločinecké buňky. Erin nyní musí bojovat s těmi, kteří jí zničili život.

5) Mirai, dívka z budoucnosti

Febiofest nezapomíná ani na dětské diváky. V sekci Generace se letos představí i anime slavného Mamoru Hosoda. Režisér, který stojí za snímky jako O dívce, která proskočila časem nebo Kluk ve světě příšer, nyní přichází s Mirai, dívkou z budoucnosti. Mirai je mladší sestrou Kuna, který kvůli narození dalšího sourozence přichází o výsostné místo v rodině. Uchyluje se proto do zahrady, kde se setkává nejen s už téměř dospělou Mirai, ale i se svými předky. Citlivý příběh byl opět nominován na Oscara.

6) Stan a Ollie

Robert Redford letošní ročník Febifestu otevřel, Stan a Ollie ho uzavřou. Kdo by totiž neznal skvělé komediální duo Stan Laurel a Oliver Hardy? Životopisný snímek, ve kterém se předvedli v hlavních rolích Steve CooganJohn C. Reilly, ukazuje méně známé okolnosti související s rozpadem této nerozlučné dvojice. A navíc připomene několik grotesek Laurela a Hardyho z válečného období, kdy s uchýlili do Anglie.

7) U brány věčnosti

Williem Dafoe jako Vincent van Gogh. Milovníci umění musí mít pocit, že tohle je sázka na jistotu, a mají pravdu. A i tentokrát životopisné drama Juliana Schnabela zachycuje posledí etapu umělcova života, kterou Gogh prožil ve francouzském Arles. Divák tak může zažít chvíle, ve kterých jeden z nejvýznamnějších nizozemských malířů a nejuznávanějších modernistů vůbec musel prosit svého bratra o peníze na jídlo. 

8) Vice

Letošní Febiofest je přímo nabitý snímky, které byly nominované, popřípadě vyhrály, Oscara. Jedním znich je i Vice, který získal zlatou sošku za nejlepší make-up. A není se čemu divit. Mnozí z diváků, kteří už měli možnost snímek vidět, doteď nevěří, že pod maskou bývalého viceprezidenta Spojených států Dicka Cheneyho se skrývá Christian Bale. Ten byl za strhující výkon také nominován na Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli, kvůli ještě přesvědčivějšímu Ramim Malekovi v Bohemian Rhapsody ale šanci neproměnil. I tak je ale jeho herecký um pastvou pro oči.

9) Všechno je jinak

A na závěr něco pro milovníky seriálů, kteří dosud truchlí po druhé sérii Mostu!. Prušinovský s Kolečkem se sice takové možnosti stále brání, nicméně na Febiofestu bude uvedena série, na které se podílel alespoň jeden z tého dvojice. Pro šestidílnou sérii Všechno je jinak se tentokrát Jan Prušinovský spojil s Vladimírem Škultéty a přináší příběh zasazený do reklamní agentury, kterou tvoří jen tři lidé. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!