Trumpetista Terence Blanchard zahájí festival Trumpet Days v Jazz Docku

Trumpetista Terence Blanchard zahájí festival Trumpet Days v Jazz Docku 

Několikanásobný držitel Grammy Terence Blanchard přijede do Prahy, aby v úterý 26. března zahájil festival Trumpet Days. Jazz Dock poté čtyři dny ovládnou zvuky trubky s dalšími velkými jmény českých i zahraničních trumpetistů.

Terence Blanchard, rodák z New Orleans, zahraje 26. března v pražském klubu Jazz Dock. Spolu se svou kvalitní jazzovou elektrickou kapelou E-Collective započne trumpetový festival Trumpet Days, který se bude konat po čtyři dny až do 29. března.

Blanchard má na svém kontě nesčetně nahrávek, s kterými získal šest cen Grammy a třináct nominací, a také spolupráci s významnými jazzovými umělci jako Diana Krall, Dee Dee Bridgewater nebo Kurt Elling. Kromě nahrávek a koncertů také skládá hudbu k filmům, což mu přineslo i letošní nominaci na Oscara.

Tento americký trumpetista má jazz v krvi, od mala hrál na klavír a trubku a již za studií působil v legendárním big bandu Lionel Hampton Orchestra. Odsud jeho cesta pokračovala do kapely Jazz Messengers Arta Blakeyho a k prvnímu sólovému albu.

Festival Trumpet Days v Jazz Docku pak přivítá další hvězdy jazzového světa. Ve středu 27. března se chystá koncert izraelského trumpetisty Itamara Borochova, který stejně jako třeba Avishai Cohen čerpá ze svých pestrých kořenů z různých částí světa.  I Borochovi se podařilo prorazit v tvrdé konkurenci newyorské jazzové scény. Pražským posluchačům slíbil představit i zcela nové album Blue Nights.

Čtvrtek ovládne podium na smíchovské Náplavce britsko-bahrajnská trumpetistka a hráčka na křídlovku Yazz Ahmed, která svým osobitým zvukem za používání elektronických efektů předvede svou originální hudbu. Ahmed má za sebou spolupráci s Radiohead nebo jinou britskou populární kapelou These New Puritans. Poslední večer festivalu bude věnován české a slovenské trubkové scéně.

Vstupenky na koncerty v rámci festivalu Trumpet Days jsou k dipozici v různých cenách od 250 Kč na stránkách Jazz Docku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazz Dock nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Jazz Dock

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!