Výrobce letadel Aero Vodochody slaví 100. narozeniny výstavou v Národním technickém muzeu

Výrobce letadel Aero Vodochody slaví 100. narozeniny výstavou v Národním technickém muzeu 

Přesně před 100 lety vznikla společnost Aero Vodochody, jeden z předních tuzemských výrobců letadel, který funguje dodnes. Výstava v Národním technickém muzeu, která je otevřena do 17. listopadu, připomene historii slavné firmy. Návštěvníky čekají dobové modely letadel i možnost posadit se do sedačky letounu.

Historie společnosti Aero Vodochody se začala psát v únoru 1919. V době první republiky patřil pražský podnik se společnostmi Letov a Avia k hlavním dodavatelům vojenských letadel československé armádě. Firma vyráběla i sportovní a dopravní letadla, mezi nejvýznamnější meziválečné typy patří Aero Ab-11, se kterým v roce 1926 pilot Vilém Stanovský a mechanik František Šimek obletěl na trase dlouhé 15 tisíc kilometrů postupně Evropu, Asii a Afriku.

V období protektorátu firmu využila okupační moc na výrobu německých strojů Luftwaffe. Po válce byla vybudována nová továrna a letiště ve Vodochodech, kam podnik roku 1953 přesídlil. V této době také začal s licenční výrobou a později vlastním vývojem a výrobou proudových letadel. Mezi nejznámější tehdejší cvičná letadla můžeme zařadit modely Aero L-29 Delfín a Aero L-39 Albatros, na které v devadesátých letech navázal podzvukový bitevní letoun L-159 ALCA.

Z výstavy Století se značkou Aero. Foto archiv NTM

V expozici Národního technického muzea návštěvníci najdou dobové modely letadel továrny Aero, vrtule se znaky továrny Aero nebo palubní desky historického letadla Aero A-12 i současného Aero L-159 ALCA. Prohlédnout si můžou také vystřelovací sedačky VS-1 a VS-2, prstencovou nádrž z letadla Aero L-29 Delfín či model nejnovějšího letadla Aero L-39NG. Do jedné ze sedaček si budou moci sednout a vyzkoušet si, jak se cítí piloti během letu.

Historii továrny výstava přiblíží i prostřednictvím vzácných a v některých případech i dosud nezveřejněných fotografií z prvních pěti let existence podniku. Dobový dokumentární film představí slavný přelet Stanovského a Šimka ve dvacátých letech. Další krátký dokument přiblíží instalaci letadla Aero L-29R Delfín na střechu muzea. Návštěvníci uvidí záznam prvního letu i rollout nejnovější verze letadla této továrny – Aero L-39NG.

Foto archiv NTM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní technické muzeum nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!