Tereza Rosalie Kladošová ovládla ceny Czech Grand Design 2018

Tereza Rosalie Kladošová ovládla ceny Czech Grand Design 2018 

Ceny Czech Grand Design znají svého vítěze. Ve středu 20. března si hlavní cenu Grand designérky roku 2018 převzala mladá módní návrhářka Tereza Rosalie Kladošová. Speciální trofej – brýle proti oslnění slávou – navrhla loňská vítězka Nastassia Aleinikavá. Kladošová nebyla jedinou hvězdou večera. Autoři byli oceňováni v celkem devíti kategoriích, které pokryly produktový a módní design, šperk, fotografii, ilustraci a grafický design.

Tereza Rosalie Kladošová alias Grand designérka roku 2018 je absolventkou pražské UMPRUM a zlínské UTB. Její tvůrčí osobnost neovlivňuje jen svět módy, ale také stylingu, scénografie a produktového designu.

V hledáčku prestižní soutěže se Kladošová objevila už v roce 2014, kdy byla nominována v kategorii Objev roku. Letošní titul si odnesla díky své kolekci Merino Recycle. „Různobarevné kusy merina skládá do výrazných grafických koláží, fixovaných pomocí vpichového stroje v děčínské textilce. Tyto autorské textilie jsou základním inspiračním motivem a materiálem celé kolekce,“ popsala dílo Kladošové Veronika Ruppert, novinářka a členka poroty.

Ilustrace oceněného Jindřicha Janíčka. Foto archiv CGD

Kategorii Designér roku letos dominovala Lucie Koldová. Mezi její loňská díla patří například mimořádná novinka Chips Chair pro českou značku Ton nebo instalace Das Haus na prestižním veletrhu IMM.

První místo v kategorii Designér šperků připadlo Janje Prokić, která představila kolekci Homa a fantaskní koruny pro královny. Pro původem srbskou šperkařku jde v pořadí již o druhou cenu v kategorii šperk.

Vizuální smog a přemíra nevzhledných reklam – to je projekt Veroniky Rút Novákové, který obsadil první příčky mezi grafickými designéry. Nejlepší fotografkou se stala Hana Knížová. První cenu získala díky fotografiím ZŠ a ZUŠ Líbeznice pro projekt Projektil33, kampani Pigmentarium Perfume a Kids pro Stella McCartney a fotografii Nadotek pro magazín Proč ne?!

Hana Knížová – Stella McCartney. Foto archiv CGD

Cenu za nejlepší ilustrace si odnesl výtvarník Jindřich Janíček, který zaujal kromě jiného ilustrací pro komiks 75 stupňů Fahrenheita. Co se firem týče, nejlepším výrobcem roku byla zvolena společnost Ton, která loni uvedla kromě již zmíněné Chips Chair i kolekci Santiago 02 Reného Šulce.

Letošním objevem roku se stala Maria Nina Václavková se svou kolekcí Offcuts, která kombinuje udržitelný přístup a stylovou módní obuv. Václavková svou prací dokázala, že i bota, jindy složitá na recyklaci, může být součástí sustainable fashion.

Ceny Czech Grand Design každoročně uvádějí významnou osobnost v oboru do Síně slávy. Letos je jí výtvarník, ilustrátor a pedagog Jiří Šalamoun. Ocenění za legendárního ilustrátora přišla na slavnostní ceremoniál převzít dcera Barbora Šalamounová.

Modely oceněné Terezy Rosalie Kladošové. Foto archiv CGD

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!