Jeden příběh za všechny. Nové Manželské etudy ukazují problémy současné generace se stejnou lehkostí jako jejich předchůdci

Jeden příběh za všechny. Nové Manželské etudy ukazují problémy současné generace se stejnou lehkostí jako jejich předchůdci80%

Manželské etudy se vracejí. Žezlo na pomyslném trůnu české časosběrné dokumentaristky přebírá po Heleně Třeštíkové její dcera Hana. A stejně jako kdysi její matka i jí se daří pomocí jednoho příběhu poukázat na problémy celé generace. Nenásilně, ale přitom s jistotou popisuje pomalu se rozpadající vztah první z pěti dvojic Nové generace. Vítejte v životě Mirky a Jakuba, typického páru dvacátého prvního století.

Ona je sociální pracovnice na mateřské dovolené. On byl finanční poradce. Seznámili se na technopárty, když ještě ona měla dredy, a o pár let později se vzali v Praze na Staromětské radnici. Během sedmi let si prožijí narození dalšího potomka, hádky, odchody i návraty. A i když stále opakují, že se mají rádi, nakonec zjistí, že spolu neumí žít.

S malými obměnami je to příběh, který si zažil nebo o něm alespoň slyšel každý ze současné generace dvacátníků a třicátníků. A přesně v tom je kouzlo Manželských etud, ať už těch starších, nebo nových. Za pomoci jednoho příkladu dokážou ukázat, jak to ve vztazích v dané době chodí.

Zděděný formát

Režisérka a politička Hana Třeštíková precizně zopakovala formát, který u nás proslavila zejména její matka. Stejně jako ona dokáže být nenásilným pozorovatelem vztahu, který se jí vyvíjí před očima. Vstupuje do něj jen výjimečně, aby protagonistům pomohla utřídit myšlenky, nebo aby upřesnila, co se jí snaží mladá dvojice říct. Přesto drží otěže natáčení pevně v rukách a žene ho po připravených cestách.

První díl z pětidílné série, který právě vešel do kin, má být nejdramatičtější, velkých zvratů se ale divák dočká až na konci. I tak ho ale jednoduchost nebo snad přirozená blízkost toho, co se před ním děje, vtahuje do plátna.

Nezodpovězené otázky

A stejně jako Třeštíková nenásilně nutí své protagonisty, aby o sobě promluvili do kamery, nutí i publikum svých filmů, aby se zamyslelo. Ani ne nad párem, který před ním stojí, ale zejména nad sebou a nad dobou, ve které žije. Opravdu mladí utíkají od každého partnerského problému, který jim život postaví do cesty? A jsou dnes největší zhoubou manželství peníze, respektive jejich nedostatek? Otázky, které možná nebudou rezonovat celou společností, ale po zhlédnutí dokumentu se budou jistě ještě pár dní ozývat v každém divákovi.

Zbytek "poklidnějších" epizod odvysílá České televize na podzim. Doufejme, že i v nich se bude režisérka držet postupů, které jsme mohli vidět nyní, a představí další poutavé příběhy, které mluví za vztahy celé jedné generace. Stejně jako to průběžně třicet pět let dělala její matka.

Názor informuji.cz: 80%

Kdy a kde dávají film: Manželské etudy: Nová generace

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!