Hrady a zámky se probouzejí ze zimního spánku. Už víte, kam vyrazíte?

Hrady a zámky se probouzejí ze zimního spánku. Už víte, kam vyrazíte? 

S blížícím se jarem se ze zimního spánku probouzejí kromě přírody i hrady a zámky. Mnoho z nich si na začátek nové sezóny připravilo speciální program, který byste si rozhodně neměli nechat ujít. Čekají vás běžně nepřístupné prostory, taneční, divadelní a hudební vystoupení, netradiční kostýmované prohlídky i programy pro děti.

Zámek Nelahozeves

Symbolické vyhánění zimy, vítání jara a odemykání zámecké expozice vás čeká již tuto sobotu 23. března na zámku Nelahozeves. Těšit se můžete na divadélka pro děti, floristický workshop jarních dekorací, pohádkovou stezku v zámecké zahradě, Fjordskou čtverylku s koňmi ze zooparku Zelčín, jarní dílničky a soutěže pro děti, řemeslné stánky a bohaté občerstvení.

Zámek Radim

do Velikonoc můžete na zámku Radim navštívit speciální prohlídky Komnaty plné hudby s živým hudebním vystoupením na různé nástroje. Prohlídky se konají každou sobotu a neděli vždy od 11, 13 a 15 hodin. Otevřena bude i zámecká kavárna.

Zámek Hrádek u Nechanic

Při příležitosti zahájení sezóny 29. března zve zámek Hrádek u Nechanic na divadelní představení Queensland uváděné v jeho novogotickém Zlatém sále. Divadlo Tří vás v něm zavede na starodávné sídlo Queensland ve staré Anglii, kde se před očima detektiva odehrála vražda. Uvízne detektiv pověřený jejím vyšetřováním v síti podezřelých, nebo se mu případ podaří rozluštit? Neobyčejný příběh plný zvratů a proměn s nádechem hororu začíná v 19 hodin.

Zámek Radim. Foto: archiv zámku Radim

Zámecký park Kozel

S jarem se probouzejí nejen zámky, ale i jejich parky. Přijďte se 31. března podívat na komentované prohlídky zámeckého parku Kozel, které symbolicky otevřou letošní návštěvnickou sezónu. Dozvíte se vše od historie až po jeho současnost a zároveň si prohlédnete významné stromy, dřeviny i rostliny. Prohlídka ve 14 hodin je již naplněna, byla však vypsána další, a to od 16 hodin. Sraz účastníků je před budovou Lokajny a délka prohlídky je zhruba hodinu.

Zámek Náchod

Zámek Náchod po zimě odemkne sám kníže Ottavio Piccolomini. Během prohlídky svého sídla vám ukáže honosné reprezentační pokoje a ochuzeni nebudete ani o ukázky renesanční a barokní hudby. Prohlídky začínají v sobotu 30. března v 10, 12 a 14 hodin. V neděli 7. dubna od 13 hodin se zde můžete těšit na komentovanou prohlídku zámecké barokní kaple Nanebevzetí Panny Marie, včetně sakristie a kruchty.

Zámek Brandýs nad Labem

6. dubna se na zámku Brandýs nad Labem přenesete do doby rytířů. Od 10 do 17 hodin zde můžete navštívit běžně nepřístupné prostory zámku včetně vyhlídky na zámecké věži i okruhy klasické, či se pokochat vystoupením souboru historického tance Mariane a skupiny historického šermu a hudby Páni z Kolína. Pro děti je připravena pohádková stezka po zámeckých prostorách a chybět nebude ani občerstvení.

Zámek Sychrov. Foto: archiv zámku Sychrov, NPÚ

Hrad a zámek Český Krumlov

Rovněž v sobotu 6. dubna se od 14 hodin můžete přijít podívat na historický průvod Od gotiky po baroko na V. nádvoří českokrumlovského zámku. Od barokního divadla bude poté průvod pokračovat na II. zámecké nádvoří, přes Latrán do Široké ulice, a přes náměstí Svornosti do Horní ulice. Těšit se můžete i na historické představení na téma Setkání Oldřicha II. z Rožmberka s Jiřím z Poděbrad, aneb tragický osud Perchty z Rožmberka. Účinkují Krumlovští pištci, Fioretto, Fedrfechtýři, Bratři z růže, českokrumlovští průvodci a kostýmovaní příznivci města a historie. Konec průvodu je plánován na 15.30.

Zámek Mnichovo Hradiště

Zámek Mnichovo Hradiště zve k zahájení sezóny na komentované prohlídky speciálně chráněných originálních prostor jeviště, mechaniky a zákulisí svého zámeckého divadla na II. návštěvnickém okruhu. Prohlídky začínají 6. a 7. dubna v 10:30 dopoledne. Pokud je nestihnete, máte ještě šanci během oslav Mezinárodního dne památek 20. a 21. dubna ve stejný čas.

Zámek Sychrov

6. a 7. dubna se můžete s dětmi vydat i na zámek Sychrov na speciální kostýmované prohlídky na téma legendární pohádky Pyšná princezna. Jak to všechno dopadne a jestli opět zvítězí dobro nad zlem jako v každé správné pohádce se dozvíte vždy v 10, 11, 13, 14 a 15 hodin.

Zámek Hrádek u Nechanic. Foto: Kozuch, CC BY-SA 3.0

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!