Ceny divadelní kritiky za rok 2018 putují do Divadla pod Palmovkou, pražskému Mefistofelovi i ostravské Maryše

Ceny divadelní kritiky za rok 2018 putují do Divadla pod Palmovkou, pražskému Mefistofelovi i ostravské Maryše 

Nejvíc Cen divadelní kritiky za rok 2018 obdrželo Divadlo pod Palmovkou. Bodovalo v kategorii nejlepší scéna i inscenace za Shakespearovo Něco za něco v režii Jana Klaty. Herecké ocenění získali Saša Rašilov a Pavla Gajdošíková.

Cenám divadelní kritiky za rok 2018 dominovalo libeňské Divadlo pod Palmovkou. Scéna pod taktovkou ředitele a uměleckého vedoucího Michala Langa zaujala hlasující v anketě časopisu Svět a divadlo dramaturgií otevřenou předním evropských tvůrcům, a také inscenací Něco za něco - Shakespearově hře v režii polského režiséra Jana Klaty.

Herecké kategorie ovládlo Národní divadlo a ostravské Divadlo Petra Bezruče. Na přední pražské scéně imponoval hlasujícím výkon Saši Rašilova (Mefistofeles) v Goethově Faustovi. Herec měl během galavečera suverénně nejdelší děkovnu řeč, kterou zakončil slovy někdejšího prezidenta Václava Havla "Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí," čímž poprvé a naposledy během ceremoniálu letmo poukázal na politickou situaci v zemi. Do Ostravy míří ocenění díky Maryše v podání Pavly Gajdošíkové.

Stejný počet ocenění (2) jako Palmovka získala i Zlatá kaplička. K Rašilovovi přibyla cena pro Ivana Achera za operu Sternenhoch. Acher triumfoval v kategorii nejlepší hudba. Scénografií roku se v anketě Světa a divadla stala práce Marka Cpina v Mýcení Divadla Na zábradlí.

Nejlepší poprvé uvedenou českou hrou je Elegance molekuly Dejvického divadla. Ocenění převzal její režisér Petr Zelenka. Talentem roku se stala herečka a zpěvačka Tereza Marečková, která byla nominovaná i za roli Vitky ve stejnojmenné hře Kateřiny Tučkové.

Něco přes hodinu trvající ceremonií, kterou z Divadla pod Palmovkou přenášelo živě iVysílání České televize, provázeli herci Tomáš Dianiška a Jakub Albrecht. O výtvarné provedení nominací se postarali Tereza Dočkalová a Jan Hušek. Svými hudebními vystoupeními pak předávání doprovázely herečky Erika Stárková a Tereza Volánková. Kompletní výsledky ankety za rok 2018 najdete níže.

Výsledky Cen divadelní kritiky za rok 2018:

INSCENACE roku 2018
IVAN ACHER: STERNENHOCH, libreto I.Acher, překlad do esperanta Miroslav Malovec, dirigent Petr Kofroň, režie Michal Dočekal, choreografie Lenka Vagnerová, scéna Marek Cpin, kostýmy Eva Jiřikovská, světelný design Eva Hamouzová, dramaturgie Beno Blachut ml., Národní divadlo Praha, premiéra 7.4.2018
THOMAS BERNHARD: MÝCENÍ, dramatizace Dora Viceníková a Jan Mikulášek, režie J.Mikulášek, scéna a kostýmy Marek Cpin, dramaturgie D.Viceníková a Petr Štědroň, Divadlo Na zábradlí Praha, premiéra 16.3.2018
WILLIAM SHAKESPEARE: NĚCO ZA NĚCO, režie, úprava a hudba Jan Klata, výprava a light design Justyna Łagowska, choreografie Maćko Prusak, dramaturgie Iva Klestilová, Divadlo pod Palmovkou Praha, premiéra 27.1.2018

ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON roku 2018
TEREZA DOČKALOVÁ (ISABELA) (Shakespeare: Něco za něco, režie Jan Klata, Divadlo pod Palmovkou Praha)
PAVLA GAJDOŠÍKOVÁ (MARYŠA) (Mrštíkové: Maryša, režie Janka Ryšánek Schmiedtová, Divadlo Petra Bezruče Ostrava)
TEREZA MAREČKOVÁ (VITKA) (Tučková: Vitka, režie Anna Petrželková, Divadlo Husa na provázku Brno)

MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON roku 2018
ŠTEFAN MARGITA (KAPITÁN VERE) (Britten: Billy Budd, hudební nastudování a dirigent Christopher Ward, režie Daniel Špinar, Národní divadlo Praha)
SAŠA RAŠILOV (MEFISTO) (Goethe: Faust, režie Jan Frič, Národní divadlo Praha)
JAN VLASÁK (VINCENTIO) (Shakespeare: Něco za něco, režie Jan Klata, Divadlo pod Palmovkou Praha)

DIVADLO roku 2018
DIVADLO NA ZÁBRADLÍ PRAHA
DIVADLO POD PALMOVKOU PRAHA
KOMORNÍ SCÉNA ARÉNA OSTRAVA

NEJLEPŠÍ POPRVÉ UVEDENÁ ČESKÁ HRA roku 2018
IVAN ACHER: STERNENHOCH (uvedlo Národní divadlo Praha, dirigent Petr Kofroň, režie Michal Dočekal, dramaturgie Beno Blachut)
TOMÁŠ DIANIŠKA: PUSŤTE DONNU K MATURITĚ! (uvedlo Divadlo pod Palmovkou, režie František Xaver Kalba, dramaturgie Ladislav Stýblo)
ONDŘEJ NOVOTNÝ: TERITORIUM (uvedlo Divadlo X10 Praha, režie Jan Frič, dramaturgie Dagmar Radová)
KATEŘINA TUČKOVÁ: VITKA (uvedlo Divadlo Husa na provázku, režie Anna Petrželková, dramaturgie Lucie Němečková)
PETR ZELENKA: ELEGANCE MOLEKULY (uvedlo Dejvické divadlo Praha, režie P.Zelenka, dramaturgie Olga Šubrtová)

SCÉNOGRAFIE roku 2018
MAREK CPIN (scéna a kostýmy) (Bernhard: Mýcení, dramatizace Dora Viceníková a Jan Mikulášek, režie J.Mikulášek, Divadlo Na zábradlí Praha)
JAN DÖRNER, JAN KALIVODA, VOJTA ŠVEJDA, MILENA DÖRNEROVÁ, ŠIMON JANÍČEK (scéna a kostýmy) (Dörner, Kalivoda, Švejda, Dörnerová, Janíček: Hlubiny, Wariot Ideal Praha)
DRAGAN STOJČEVSKI (scénografie) (Goethe: Faust, režie Jan Frič, Národní divadlo Praha)

HUDBA roku 2018
IVAN ACHER (Acher: Sternenhoch, dirigent Petr Kofroň, režie Michal Dočekal, Národní divadlo Praha)
ALEŠ BŘEZINA (Sofoklés: Élektra, režie Hana Burešová, Divadlo v Dlouhé Praha)
MARTIN DOHNAL (Pustina, s použitím veršů T.S.Eliota, scénář Lucie Trmíková, režie Jan Nebeský, Divadelní spolek Jedl Praha)

TALENT roku 2018
BEÁTA KAŇOKOVÁ (herečka)
TEREZA MAREČKOVÁ (herečka, zpěvačka, muzikantka)
ZUZANA TRUPLOVÁ (herečka)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!