Jeden svět ovládl snímek Kamenné srdce, festival se rozjíždí do regionů

Jeden svět ovládl snímek Kamenné srdce, festival se rozjíždí do regionů 

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jeden svět ocenil nejlepší díla. Porotu nejvíc zaujal francouzský snímek Kamenné srdce o afghánském uprchlíkovi pátrajícím po vlastní identitě, cenu za nejlepší režii převzal Mads Brügger s dokumentem Odložený případ Hammarskjöld.

Celkem 117 dokumentárních filmů ve čtrnácti tematických kategoriích viděli pražští diváci v rámci letošního ročníku Jednoho světa. Pozvání přijalo 210 filmových tvůrců a protagonistů, lidskoprávních aktivistů a organizátorů filmových festivalů.

Mezinárodní porota vybírala nejlepší snímek a režii. První zmíněná trofej patří Kamennému srdci v režii Claire Billet a Oliviera Jobarda. Snímek o uprchlíkovi, který ve Francii hledá nový domov, zapůsobil na porotu strukturou a porozuměním tématu. Ambiciózní projekt podle ní vykreslil cestu od chlapectví k dospělosti v žalostných podmínkách. Cenu převzal osobně hlavní protagonista Quorbán.

Nejlepším režisérem filmoví odborníci zvolili Madse Brüggera, autora dokumentu Odložený případ Hammarskjöld. Snímek porotci charakterizovali jako "spletitý, detaily nabitý film, který odhaluje velikost režisérových ambic i jeho netradiční, sebeironický humor, s nimiž se zabývá zločinem, jehož dopady nás pronásledují dodnes." Zvláštní cena hlavní soutěže patří scénickému experimentu Rekonstrukce Utøyi o útoku na norský letní tábor v roce 2011. 

V dalších kategoriích bodovaly například snímky Tohle všechno musí skončit jihoafrického režiséra Rehada Desaiho, Kam tě vítr zavane Michela Toescy, Dobrá smrt režiséra Tomáše Krupy, Začít znovu nebo film #FollowMe

Jeden svět v následujících dnech představí to nejlepší z dokumentárního filmu ve festivalových regionech. Přesouvá se do pětatřiceti českých, moravských i slezských měst včetně Olomouce, Brna nebo Hradce Králové.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!