Winternitzova vila vystavuje dokonalé modely staveb slavného architekta Adolfa Loose

Winternitzova vila vystavuje dokonalé modely staveb slavného architekta Adolfa Loose 

“Vítejte v mém splněném snu,” přivítal účastníky vernisáže nové výstavy Adolf Loos Modely pravnuk původního majitele Winternitzovy vily David Cysař. Až do 16. června si zde můžete prohlédnout 13 modelů nejvýznamnějších staveb Adolfa Loose, které společně se svými studenty vytvořil japonský profesor tokijské univerzity Yoshio Sakurai.

Výstava Adolf Loos Modely prezentuje třináct propracovaných modelů Loosových staveb v měřítku 1:50, které jsou v Evropě k vidění vůbec poprvé. Díky odstranitelné boční stěně je možné nahlédnout do jejich interiérů a obdivovat tak specifický způsob členění prostoru, tzv. Raumplan, včetně vnitřního zařízení.

Výstava Adolf Loos Modely. Foto: Andrea Morkusová

Kromě modelu samotné Winternitzovy vily zde spatříte například známou pražskou Müllerovu vilu, pařížský dům Tristana Tzary, vídeňské vily Steiner, Rufer a Moller, Looshaus - slavný obchodní dům Goldman & Salatsch, či Loosovy nikdy nerealizované projekty malých bytů pro Vídeň, dřevěného domu zamýšleného pro sériovou výstavbu firmy Kapsa & Müller, nebo domu pro slavnou tanečnici Josephinu Baker s černo-bílými pruhy na fasádě. U každého objektu naleznete panel s popisem a s jeho podrobnými plány.

Profesor Yoshio Sakurai věnoval tvorbě modelů a jejich přípravě několik let práce. Všechny Loosovy realizace osobně navštívil, přeměřil, vyfotografoval a spolu se svými studenty vytvořil jejich dokonalé modely. „Můj zájem o Loose se objevoval postupně. V osmdesátých letech jsem byl v Benátkách na postgraduálním studiu a mezi mé profesory patřili Aldo Rossi a Massimo Cacciari, kteří se Loosovi věnovali a seznamovali s ním i studenty. V devadesátých letech jsem se začal Loosovi věnovat více, zaujal mne především jeho specifický přístup k prostoru a estetice. O stavbě modelů jeho projektů jsem začal uvažovat po návštěvě Müllerovy vily, kde na mě hluboce zapůsobil její magický prostor. Chtěl jsem pochopit, jak Loos při navrhování svých domů uvažoval, a stavba trojrozměrného modelu se pro to ukázala být klíčová,“ přibližuje svoji cestu k Loosovi profesor Sakurai.

Kristina Cysařová a Yoshio Sakurai. Foto: Andrea Morkusová

Všichni majitelé Loosových objektů byli velmi milí a nadšení. Poskytli nám materiály a plány domů, které jsme potřebovali ke stavbě modelů a často nás zvali na čaj nebo třeba na snídani," dodává. Když pak zhruba před dvěma lety potkal pravnuka původního majitele Winternitzovy vily Davida a jeho manželku Kristinu Cysařovy, bylo rozhodnuto: “Už při první návštěvě, když pan profesor spal ještě v úplně prázdné vile na zemi v mé pracovně, kde tehdy ještě nebyl žádný nábytek, jsme se dohodli, že by bylo hezké uspořádat výstavu Loosových modelů právě zde,” doplňuje David Cysař.

K dnešnímu dni vytvořil profesor Sakurai se svými studenty přibližně 30 modelů Loosových staveb, z nichž ty nejvýznamnější si nyní můžete prohlédnout. Jejich jedinečnost dokresluje i umístění v samotné Winternitzově vile, jež se stala poslední Loosovou stavbou realizovanou za jeho života a na kterou ještě v roce 1932 slavný architekt osobně dohlížel, i když většina povinností již spočívala na jeho spolupracovníkovi Karlu Lhotovi. Společně s výstavou si tak můžete projít takřka všechny její pokoje včetně venkovních teras s nádherným výhledem na Prahu a porovnat model s realitou, což u většiny ostatních Loosových staveb z důvodu jejich nepřístupnosti není možné.

Výstava Adolf Loos Modely. Foto: Andrea Morkusová

Výstava je přístupná až do 16. června 2019, vždy od neděle do středy od 12 do 18 hodin, o víkendech se v prostorách vily konají komentované prohlídky jejích interiérů. Návštěvníci mohou zhlédnout i stálou expozici mapující osud vily od třicátých let včetně pohnuté historie Winternitzovy rodiny, či některý z doprovodných programů - probíhají zde koncerty, přednášky o dějinách umění a architektuře, výstavy, swingové tančírny i další kulturní akce. Na míru interiérům i exteriérům vily bylo vytvořeno i imerzivní divadelní představení Dům v jabloních, jehož recenzi si můžete přečíst zde.

Po prohlídce výstavy doporučujeme příjemnou pěší procházku od Winternitzovy vily k Andělu, nebo návštěvu některé ze zajímavostí v okolí.

Winternitzova vila. Foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Winternitzova vila

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!