Šestadvacáté Dny evropského filmu zahájí francouzské komediální drama Edmond

Šestadvacáté Dny evropského filmu zahájí francouzské komediální drama Edmond 

Festival toho nejlepšího z evropské kinematografie nabídne už za necelý měsíc přes čtyřicet snímků ze všech koutů starého kontinentu. Sedm tematických sekcí odstartuje svůj program 4. dubna v Lucerně, Světozoru a kině Pilotů i brněnské Scale.

Evropské snímky zařazené do tradičních i zcela nových programových kategorií reflektují témata běžného života: sport, přírodu, erotiku i lásku, hudbu nebo možnost volby. Dny evropského filmu vychází divákovi vstříc, a proto nebudou chybět ani semináře pro kinaře, projekce pro ty nejmenší či seniory nebo debaty a speciální hosté.

Šestadvacátý ročník tradiční přehlídky odstartuje snímek Emond, francouzské komediální drama o zrodu populárního Cyrana z Bergeracu na divadelních prknech. Film Alexise Michalika se natáčel mimo jiné i v České republice, a tak publikum pozná na plátně Stavovské divadlo a další kouty naší země.

"Snímek zasazený do období 19. století v Paříži odhaluje zdroj Rostandovy inspirace při umělecké tvorbě. Nebude chybět situační humor ani známá scéna pod balkónem," přibližuje zahajovací dílo dramaturgyně festivalu Hana Šilarová. Z české produkce pak přehlídka uvede například debut Kristiny Nedvědové Sněží!Petrou Nesvačilovou, Vandou Hybnerovou a Hanou Vágnerovou v hlavních rolích. 

Festival proběhne v Praze od 4. do 11. dubna a v Brně od 4. do 7. dubna. Následně se s ozvěnami přesune do Havířova, Hodonína, Boskovice, Červeného Kostelce, Hradce Králové a Jablonce nad Nisou.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!