Jarní výstavy v Praze: taje filmové animace, přehlídka Marcela Duchampa i barvy ve sklářském umění

Jarní výstavy v Praze: taje filmové animace, přehlídka Marcela Duchampa i barvy ve sklářském umění 

Během jara se v hlavním městě seznámíte s tvorbou animátorů slavného studia PIXAR, zjistíte, jak se dá pestrá paleta barev využít při práci se sklem, nebo můžete zamířit na mimořádnou výstavu výtvarníka Marcela Duchampa.

1. Zdeněk Burian – Širým světem

Přijďte se skrze obrazy ponořit do světa dobrodružných příběhů Rudyarda Kiplinga, Jacka Londona, Karla Maye nebo Julese Verna, k jejichž knížkám vytvářel ilustrace Zdeněk Burian. Mezi 200 vystavenými díly v Obecním domě nechybí ani kvašové malby k cestopisům Stanka Vráze, geografické práce ze série Země a lidé či pravěké obrazové rekonstrukce. Výstava potrvá do konce června. Více informací zde.

Z výstavy Zdeněk Burian – Širým světem. Foto archiv Retro Gallery

2. PIXAR – 30 let animace

Tvorbu jednoho z předních animačních studií – PIXAR představuje výstava v Křižíkově pavilonu v areálu holešovického Výstaviště. Těšit se můžete na stovky originálních skic známých postaviček, díky nimž se seznámíte s postupem animátorů při tvorbě filmů. Kromě toho na výstavě nechybí kino Artspace, speciální zařízení Zoetrop a další interaktivní prvky. Prohlédnout si je můžete do 26. května. Více informací zde.

3. Hugo Steiner-Prag – Golem

Známé jsou především jeho ilustrace k románu Golem z pera Gustava Meyrinka, s naším hlavním městem je však spjatý mnohem více. Galerie Smečky přibližuje tvorbu v tuzemsku nepříliš známého pražského rodáka, ilustrátora a grafika Huga Steiner-Praga. Česká metropole naposledy hostila výstavu jeho děl v roce 1938, těsně před jeho odchodem ze země. Až do 18. dubna si můžete prohlédnout i nikdy nevystavované práce autora, který se zabýval také malbou, scénografií, designem nábytku či plakátovou tvorbou.

Z výstavy Hugo Steiner-Prag – Golem. Foto archiv Galerie Smečky

4. Svěží barvy

Na sklářskou oslavu barev zve smíchovská Portheimka, kde se v loňském roce otevřelo Museum skla. Na aktuální výstavě ukazuje díla jedenácti umělců a designérů, pro které je barva zásadním výrazovým prostředkem. Expozice, kterou můžete navštívit do 9. června, nabízí k vidění nejrůznější výtvarné koncepty a technologické postupy. Vedle renomovaných autorů, mimo jiné Petra Stacha nebo Jakuba Berdycha, jsou zastoupeni i představitelé nastupující generace. Více informací zde.

5. Marcel Duchamp – Předpona našeho času

Na jaře 1969 hostila Galerie Václava Špály vůbec poprvé výstavu věhlasného francouzského výtvarníka a tvůrce tzv. ready-made Marcela Duchampa, kterou uspořádal významný kunsthistorik a výtvarný kritik Jindřich Chalupecký. Po půlstoletí se jeho dílo na pražské místo činu vrací na pouhých šest dní – k vidění zde bude od 19. do 24. března.

Z výstavy Svěží barvy. Foto © Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!