Blíží se šestadvacátý Febiofest. Cenu za celoživotní přínos převezmou Peter Fonda, Jiřina Bohdalová nebo Bille August

Blíží se šestadvacátý Febiofest. Cenu za celoživotní přínos převezmou Peter Fonda, Jiřina Bohdalová nebo Bille August 

Letošní ročník MFF Praha – Febiofest přiveze do české metropole několik světoznámých jmen a to nejzajímavější ze současného filmu. Festival 21. března zahájí pravděpodobně poslední snímek Roberta Redforda Gentleman s pistolí.

Nejnovější film herecké legendy a start Febiofestu v režii Davida Loweryho vychází ze skutečných událostí a představí Redforda jako zloděje a specialistu na útěky z vězení. Jak sám Redford prohlásil, jde o jeho poslední roli před odchodem do herecké penze.

Kristiána za celoživotní přínos kinematografii dostane na zahájení držitel dvou Zlatých glóbů Peter Fonda a česká legenda Jiřina Bohdalová. Oscarový režisér Bille August obdrží stejnou poctu v závěru festivalu. Do Prahy se chystají i další výjimeční umělci. Mezi nimi figuruje například francouzský herec a režisér Louis Garrel, který přiveze snímek Věrní nevěrní. Zajímavé hosty nabídne také sekce Centropa.

Prestižní soutěžní část festivalu Nová Evropa představí deset ambiciózních snímků nastupujících evropských filmařů. Na plátna Febiofestu se ale letos dostane i výjimečná televizní tvorba. Divákům festival ukáže sérii Vodník Viktora Tauše, další řadu cyklu Detektivové nebo komediální seriál Všechno je jinak z pera jana Prušinovského a Vladimíra Škultétyho.

O genderovou vyváženost se postará sekce Made in USA. Nezávislí filmaři tradičně odprezentují menší, ale odvážnější produkce s osobitými pohledy, letos především s ženskými hrdinkami. Za všechny zmiňme Básníka ze školky s Maggie Gyllenhaal nebo Vox Lux a Natalie Portman. Šestadvacátý ročník pak zakončí životopisné drama vycházející z osudů slavného komediálního dua Stan Laurel a Oliver Hardy Stan a Ollie. V hlavních rolích se představí Steve Coogan a John C. Reilly.

Febiofest společně s jabloneckou Českou mincovnou i letos poctil výjimečného filmaře ražbou pamětní medaile. Po Karlu Fialovi, Rudolfu Hrušínskému, Vladimíru Menšíkovi či Jiřímu Kodetovi má tu svou i Jiří Menzel. 

Festival začíná ve čtvrtek 21. března 2019 v Obecním domě v Praze a bude probíhat až do 29. března. Projekce budou tradičně ke zhlédnutí v multikinech CineStar Anděl, CineStar Černý Most, v kině NFA Ponrepo a v Městské knihovně. Do regionů se Febiofest vydá od 1. do 18. dubna 2019 a bude zahrnovat města České Budějovice, Hradec Králové, Plzeň, Beroun, Jihlava, Ostrava, Mikulov, Kladno, Liberec, Děčín, Olomouc, Uherské Hradiště, Chomutov a Zlín.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!