Jarní výstavy ve Slezsku: Pasta Oner, protesty v Británii i hmyz pod mikroskopem

Jarní výstavy ve Slezsku: Pasta Oner, protesty v Británii i hmyz pod mikroskopem 

I ve Slezsku to žije uměním. Nepřehlédněte opavskou přehlídku děl Pasty Onera, fotografií protestů ve Velké Británii nebo mikroskopických snímků hmyzu.

Lenka Falušiová: Tichá přítomnost – do 12. dubna

Detaily z přírody jako jedinečné struktury skal nebo drobné větvoví stromů ve své tvorbě zkoumá současná grafička a malířka Lenka Falušiová. Přijďte si prohlédnout její práce na aktuální přehlídce v Lašském muzeu v Kopřivnici. Možná vás navnadí znovu se podívat do lesa, do hor nebo alespoň na procházku do parku a více vnímat na první pohled banální mikrosvěty v krajině.

Pocta Heinzi Teufelovi – do 3. května

Významnou osobnost německého uměleckého mecenášství představuje nová výstava v ostravské Multifunkční aule GONG. Heinz Teufel patřil mezi světoznámé galerijní majitele konkrétního umění 20. století, zastupoval řadu zásadních výtvarníků své doby. V expozici budou k vidění právě díla jeho svěřenců, ať už Zdeňka Sýkory, Bridget Riley, Jana Kubíčka, Manfreda Mohra nebo třeba Maxe Billa.

Z výstavy Pocta Heinzi Teufelovi. Foto: Milan Dobeš Museum

David Sládek: Do ulic – od 12. března

Demonstrace pro a proti brexitu, proti změnám klimatu, za lepší životní podmínky – toho všeho byl Londýn svědkem v několika posledních letech. Protesty se vydal do britské metropole dokumentovat fotoreportér David Sládek, jemuž se podařilo dostat do centra davů a zachytit množství mikropříběhů tamějších vlajkonošů i pouhých diváků. Soubor snímků vystaví kulturně-umělecký prostor Kupe v Opavě.

Z výstavy Do ulic. Foto: David Sládek, archiv Kupe Opava

Pasta Oner: Naughty by Nature – od 17. března

Výstavu Enfant terrible současné české výtvarné scény, Pasty Onera, bude hostit Dům umění v Opavě. Nabídne výběr z autorovy tvorby za posledních osm let, jež bude zahrnovat velkoformátové oleje, polystyrenové nástěnné plastiky či multimediální instalace reflektující dnešní pop-kulturní společnost ve všech jejích aspektech.

Chlupaté království: Hmyz pod elektronovým mikroskopem – od 26. března

Esteticky velice pozoruhodné povrchové útvary a struktury hmyzí kostry zvěčnili autoři Pavel Kejzlar a Jiří Preisler na fotografiích pomocí elektronového rastrového mikroskopu. Neobvyklé snímky mikroskulptury povrchu nejbohatší skupiny živočichů na světě budou k vidění v Historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě.

Foto: SZM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!