Jarní výstavy na východě Čech: umění z odpadu, sklářský design i surrealistka Toyen

Jarní výstavy na východě Čech: umění z odpadu, sklářský design i surrealistka Toyen 

I východní Čechy budou na jaře nabité výstavami. Nenechte si ujít třeba expozici věnovanou recyklaci, výstavu zaměřenou na současný sklářský design nebo výběr z tvorby světoznámé výtvarnice Toyen.

Toyen – do 11. dubna

Galerie Koruna v Hradci Králové uspořádala přehlídku výběru z tvorby světoznámé osobnosti moderního umění 20. století, české malířky a grafičky tvořící v duchu surrealismu Marie Čermínové, jež je známější pod pseudonymem Toyen. Avantgardní výtvarnice ještě před únorem 1948 emigrovala do Paříže, kde prožila zbytek života.

Brána recyklace – do 22. dubna

Jak se dá využít odpadový materiál v umění? To prozrazuje aktuální výstava v Regionálním muzeu v Litomyšli. Nabízí ale i vhled do celého procesu recyklace předmětů každodenní spotřeby a jejich možné další využití. K vidění je tu třeba fleesová bunda vyrobená z PET lahví, originální šperky z plechovek od nápojů nebo pemzy z recyklovaného skla. Poslední výstavní den doplní program ke Dni Země plný soutěží.

Z výstavy Brána recyklace. Foto: RML

Kořeny aneb Život pod zemí – do 14. června

Překročte bludný kořen a vstupte do světa pod zemí v Regionálním muzeu v Chrudimi. Zdejší interaktivní expozice vás seznámí nejenom s rostlinami a živočichy, kteří žijí ve tmě. Obsahuje spoustu zábavných prvků pro nejmenší, kteří si mohou prohlédnout spícího krtka v noře, nakrmit ho žížalami, zahrát si divadlo v pohádce o veliké řepě nebo se na památku nechat zvěčnit ve fotokoutku.

Fenomén Kuňka a Rodná hrouda – do 21. června

Jednou z dominant východních Čech je bezpochyby zřícenina gotického hradu Kunětická Hora, lidově zvaného Kuňka. Památka odjakživa přitahovala mnohé umělce a právě na její reflexi očima moderních i současných výtvarníků se soustředí dvě výstavy v pardubickém Domě U Jonáše. Návštěvníci si mohou prohlédnout práce Františka Kavána, Václava Jansy, z mladších třeba Jolany Havelkové či Iva Křena.  

František Kaván, Kunětické ráno v zimě, 1903. Foto: VČG

Bylo nebylo nebylo bylo: Sklo – od 7. března

Cílem chystané výstavy v kulturním prostoru 8SMIČKAHumpolci není zmapovat vývoj domácí sklářské tvorby, ale spíše ukázat dopady společenského a kulturního vlivu na autorskou tvorbu v oblasti volného i užitého umění. Mezi několika desítkami vystavujících nebude chybět Stanislav Libenský, Rony Plesl, Anna Jožová, Jaroslava Brychtová, Maxim Velčovský nebo Václav Cigler.

Foto: 8SMIČKA

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!