Obecní dům otevřel výstavu malířského vypravěče příběhů Zdeňka Buriana

Obecní dům otevřel výstavu malířského vypravěče příběhů Zdeňka Buriana 

7. 3. se v sálech pražského Obecního domu otevírá výstava Širým světem představující více než 200 originálů malíře Zdeňka Buriana. Dosud nejkomplexnější přehlídku Burianovy tvorby ze soukromých sbírek si budete moci prohlédnout až do 30. června.

Ve dvou velkých výstavních sálech druhého patra Obecního domu najdete 14 tematických celků zahrnujících všechny nejznámější Burianovy malířské techniky a 220 originálních děl. “Ačkoliv se Burianovu dílu věnuji již přes 30 let, současnou výstavu vnímám jako velmi důležitý příspěvek do diskuze o jeho osobě”, říká jeden z kurátorů výstavy Vladimír Prokop a dodává: “Záměrně jsme nezvolili chronologický přehled díla, ale výseky většiny z toho nejlepšího, co Burian udělal. Dosáhli jsme tak velmi komplexního pohledu na dílo tohoto vypravěče pravěku a napínavých příběhů.”

Zdeněk Burian. Homo sapiens sapiens (magický obřad). J. Augusta. Z hlubin pravěku. Foto: Andrea Morkusová

Na výstavě jsou zastoupeny obrazové rekonstrukce pravěku, které vznikly ve spolupráci s paleontologem Josefem Augustou, ilustrace k legendárním dobrodružným knihám Karla Maye, Julese Verna, Jacka Londona, Rudyarda Kiplinga, Roberta Louise Stevensona, či Arthura Ransoma, k vědecko-fantastickým titulům Vladimira Obručeva a Ludvíka Součka, i kvašové malby k cestopisným knihám Enriqua Stanka Vráze. Nechybí ani volné malby, unikátní kolekce 30 knižních obálek, či reprezentativní celek geografických děl Země a lidé, zprostředkovávající divákům obrazy dalekých krajin a jejich obyvatel.

K výstavě je připravena i celá řada doprovodných programů. Těšit se můžete na komentované prohlídky, dětské pracovní listy, i speciální programy pro školní kolektivy. “Chceme Burianovo dílo více přiblížit dnešním dětem. Burian byl skvělým vypravěčem příběhů - každý jeho obraz je jakousi malou filmovou sekvencí ve které se něco děje, čímž podněcuje naši fantazii, abychom si ten příběh domysleli”, říká Ondřej Müller z nakladatelství Albatros. K výstavě vychází i výpravný katalog s reprodukcemi všech vystavených děl.

Výstava Zdeněk Burian. Širým světem. Foto: Andrea Morkusová

S některými Burianovými díly se návštěvníci mohli v Praze seznámit již v minulosti. První souborná výstava Burianových děl se uskutečnila v Jízdárně Pražského hradu v roce 2005. Obecní dům hostil v roce 2013 retrospektivní výstavu Na vlně dobrodružství, kde byly představeny ilustrace děl Jacka Londona, Karla Maye, Arthura Ransoma, Julese Verna a Enriqua Stanka Vráze. Následně na přelomu let 2014 – 2015 prezentovalo Museum Kampa  výstavu Až na konec světa, která se zaměřovala na Burianovy obálky dobrodružné literatury a tematické olejomalby pro časopis Širým světem.

Současná výstava v Obecním domě představuje dosud nejkomplexnější přehlídku Burianovy tvorby ze soukromých sbírek. “Musíme si uvědomit, že zde máme před sebou dílo člověka, který nemá v evropském kontextu žádné srovnání a jeho dílo bude stále aktuálnější a aktuálnější… Prostě Burian je jenom jeden”, uzavírá Vladimír Prokop.

Z výstavy Zdeněk Burian. Širým světem. Foto: Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Obecní dům nabízí i další akce

Místo konání: Obecní dům

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!