Komiksová klasika, která přestává fungovat. Captain Marvel neproměnila svůj potenciál, místo toho se schovala za agenta Furyho

Komiksová klasika, která přestává fungovat. Captain Marvel neproměnila svůj potenciál, místo toho se schovala za agenta Furyho 60%

Marvel se tradičně vrací s vypointovanými scénami a svébytným humorem, tentokrát na straně feminismu. Paradoxně ale studio nedává ve svém prvním samostatném filmu s ženskou hrdinkou Captain Marvel dostatek prostoru k tomu, aby se mohla projevit. Divácky jsou tak v závěru daleko přitažlivější vedlejší osudy agenta Furyho a Coulsona nebo kocoura Goose, které zastíní hlavní linii příběhu.

Do Marvel Universe přibyla další planeta se jménem Captain Marvel. Na její příchod se všichni fanoušci komiksových filmů těšili téměř rok. Už od dob, kdy se v Avengers: Infinity War na konci jako symbol naděje objevila modro-červeno-bílá hvězda. V příběhu nejspíš hraje tato postava klíčovou roli, ve skutečném světě kinematografie ale bohužel bude patřit k tomu nejslabšímu, co studio vydalo.

Sázka na jistotu

Je náročné neustále přicházet s něčím novým, a naopak velmi pohodlné držet se osvědčené klasiky. Marvel tentokrát sáhl po druhé možnosti a vlastně jen vyplnil čekání na letošního favorita Avengers: Endgame. S Captain Marvel se tak objevuje i už tradiční pozvolné pointování. Každá narážka něco znamená, přesně jak jsou diváci zvyklí. Stejně tak studio nezapomnělo ani na osobitý vtip a dvě potitulkové scény. Nenabízí ale o moc víc.

Tvůrci se vlastně jen uchýlili k nepříliš inovativní zápletce, kterou používají i teen komedie. Carol Danversová alias Captain Marvel plné dvě hodiny doslova hledá samu sebe, jelikož si pamatuje pouze střípky ze své minulosti. Musí se pooprat s tím, že jí nikdo nevěří, a to ani ona sama. Nakonec se z ní ale pochopitelně vyloupne silná žena, která zachrání situaci, aneb trochu laciný závan feminismu prolétl i universem Marvel.

Přitom právě tohle byl paradoxně jeden z mála světů, kde feminismus fungoval. U Černé vdovy ani Marie Hillové přece nikdo neřešil, jestli jsou ženy. Byly součástí týmu jako kdokoli jiný. Najednou, a nutno podotknout zcela zbytečně, je ale velkým problémem náladovost hlavní hrdinky nebo její nedostatečná kompetence při pilotování.

Hlavní hrdinka v pozadí

A částečně i kvůli feministické linii příběhu stojí Captain Marvel v pozadí diváckého zájmu. Na druhou stranu se ale díky tomu vytvořil prostor pro pozvolné odhalování minulosti agenta Furyho a Coulsona. Konečně se tak fanoušci dočkají jasných odpovědí na hned několik palčivých otázek, například kde vzal Fury tu pásku. A právě tyto nové informace patří k tomu nejzajímavějšímu, co snímek přináší.

Agenti ale samozřejmě vyčnívají i díky vyrovnaným hereckým výkonům Samuela L. Jacksona a Clarka Gregga. Na rozdíl od nich Brie Larson nedokázala dodat Carol potřebnou ráznost, rozhodnost, uštěpačnost a nadhled. V některých chvílích působí velmi strojeně, jindy zase nejistě. Larson jednoduše není ta Captain Marvel, která má zachránit nejen svět, ale i tým Avengers.

Přesto se najde jedna část, která si zaslouží velký obdiv, a to v úplném úvodu. Celý snímek je totiž věnován nedávno zesnulému komiksovému králi Stanu Leemu. A pocty se dočkal skutečně velkolepé. Zbytek filmu ale bohužel už tak efektní není. Jistě, pořad je to značka Marvel, tedy téměř automatická záruka propracovaných efektů, zábavy a kvalitní sci-fi podívané. Tentokrát jí ale chybí to pověstné kouzlo, které nutí děti číst si příběhy o hrdinech pod peřinou a dospělé vyvěšovat si plakáty po jinak uhlazených bytech.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Captain Marvel

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!