Magnesia Litera zveřejnila nominace na nejlepší knihy uplynulého roku

Magnesia Litera zveřejnila nominace na nejlepší knihy uplynulého roku  

Výroční knižní ceny Magnesia Litera, které oceňují kvalitní českou literaturu, odtajnily nominované knihy za rok 2018, porotci museli vybírat z rekordních 412 přihlášených titulů. Slavnostní vyhlášení cen proběhne ve čtvrtek 4. dubna na stanici ČT art, těšit se můžeme na vítěze v kategoriích Litera za prózu, poezii, knihu pro děti, publicistiku, překladovou literaturu a naučnou literaturu a blog. Vyhlášen bude také objev roku a kniha roku. Postupně bude Česká televize jednotlivé knihy představovat v krátkých medailoncích.

V kategorii Litera za prózu bylo v letošním, již osmnáctém ročníku nominováno šest knih, nejlepší prozaickou knihou loňského roku se tak stane kniha Hamingwayův býk (Michal Šanda), Nulorožec (Petr Stančík), Ve skříni (Tereza Semotamová), Elvis ze Záluží (Jiří Kamen), Teorie podivnosti (Pavla Horáková) nebo Hodiny z olova (Radka Denemarková). Zveřejněny jsou nominované knihy ve všech kategoriích.

V kategorii Moleskine Litera za poezii byly nominovány sbírky Pernambuco (Ivan Wernisch), Inventura (Kamil Bouška) a Herbář k čemusi horšímu (Petr Borkovec). Literu za knihu pro děti a mládež obdrží Prašina (Vojtěch Matocha, ilustrace Karel Osoha), Tajemství Oblázkové hory (Bára Dočkalová, ilustrace Petra Josefína Stibitzová) nebo 1918 aneb Jak jsem dal gól přes celé Československo (Vendula Borůvková, ilustrace Vojtěch Šeda). „Jedná se o tři zajímavé tituly, které jsou na rozdíl od minulých roků různorodé,“ podotkl Jiří Srstka z divadelní a literární agentury Dilia.

O Literu za naučnou literaturu se střetnou knihy Cesty z Apokalypsy s podtitulem fyzické násilí v pádu a obnově střední Evropy 1914 – 1922 (Ota Konrád, Rudolf Kučera), O parazitech a lidech (Jan Votýpka, Iva Kolářová, Petr Horák a kol.), Obrazy z kulturních dějin Střední Evropy (Martin C. Putna). V kategorii DILIA Litera pro objev roku byly nominovány publikace Probudím se na Šibuji (Anna Cima), František Vláčil s podtitulem Život a dílo (Petr Gajdošík) a Ferrari v džungli (Štěpán Hobza).

Literu za publicistiku mohou získat knihy Druhá derivace touhy (Tomáš Sedláček), Za oponou války s podtitulem Pracoval jsem na Blízkém východě (Jakub Szántó) a  Střední Evropa je jako pták s očima vzadu s podtitulem O české minulosti a přítomnosti (Jacquez Rupnik).  O Literu za překladovou knihu se utkají publikace Kde kvete tráva (Han Kang), Můj tank (Viktor Horváth) a Kniha o moři s podtitulem Umění lovit ve čtyřech ročních obdobích na otevřeném moři z gumového člunu žraloka grónského (Morten A. Strøksnes). V kategorii Litera za nakladatelský čin byly nominovány knihy Spisy Bohumila Hrabala 1-7 (Bohumil Hrabal, Václav Kadlec, Jiří Pelán), Český literární samizdat (Michal Přibáň a kol.) a Puňta (Pavel Kořínek, Lucie Kořínková)

Porota složená z básnířky Kateřiny Rudčenkové, básníka a překladatele Radka Malého a publicisty a scenáristy Pavla Kosatíka vybrala šest nejlepších blogů loňského roku. Hodnotila především jejich literární úroveň. Vítěze nyní vyberou svým hlasováním čtenáři. Uzávěrka hlasování bude 4. dubna. Autor vítězného blogu získá 50.000 Kč na knižní na vydání sebraných blogových zápisků.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!