Připravit ke startu... ANIFILM 2019 zná své soutěžící!

Připravit ke startu... ANIFILM 2019 zná své soutěžící! 

Prestižní mezinárodní festival animovaného filmu ANIFILM, který proběhne 7. až 12. května v Třeboni, již zná své soutěžní snímky! Diváci budou mít možnost vidět 120 snímků: 10 celovečerních filmů, 38 krátkých filmů, 37 studentských filmů, 29 videoklipů, 15 abstraktních a nenarativních snímků a 70 filmů z ateliérů českých animátorů.

Do kategorie celovečerní film byly vybrány čtyři filmy pro dospělé a čtyři pro dětské diváky. Dospělé bude čekat například akční slovinský thriller o sběrateli umění, kterého pronásledují obrazy, Ruben Brandt, sběratel (Milorad Krstic), jehož výtvarné zpracování působí velmi surreálně, nebo animovaný dokument o válečném reportérovi během z občanské války o Angolu Další den života (Damian Nenow, Raúl de la Fuente) o pobytu renomovaného novináře v Angole během občanské války v roce 1975. Experimentální způsob animace nabídne Vlčí dům (Christobal León, Joaquin Cociña), zachycující příběh německé uprchlice v Chile. Film vznikal během série výstav, autoři pracovali s loutkami v životní velikosti. Z dětských filmů vyčnívá skandinávský stop-motion snímek Věž (Mats Grorud) o dívce z palestinské rodiny v uprchlickém táboře.

Součástí nejvyhledávanější sekce Anifilmu, krátkých filmů, budou animátoři světového formátu jako Vladimir Leschiov, Anca Damian, Donato Sansone, Michael Frei, Luca Tóth i Géza M. Tóth, autorská dua Alain Gagnol & Jean-Loup Felicioli či Marc James Roels & Emma De Swaef i aktuálně na Oscara nominovaní Alison Snowden & David Fine a také jedno známé autorské trio – Job, Joris & Marieke. Animátor Bill Plympton nabídne satirický portrét amerického prezidenta Trump bites - The Unraveling.

V mezinárodní sekci studentských filmů se představí loňská vítězka této sekce Anna Mantzaris s novým kraťasem Good Intentions. České studenty animace zde zastoupí snímek Schovka (Barbora Havířová), Spolu sami (Diana Cam Van Nguyen) a Můj papírový drak (Martin Smatana).

O cenu pro nejlepší abstraktní a nenarativní animaci budou usilovat v rekordním počtu i čtyři čeští zástupci, utkají se například s novou abstrakcí loňského porotce Faiyaze Jafriho. Mezi nejlepšími animovanými videoklipy pak najdeme české interprety Khoiba a Boris Carloff nebo třeba zbrusu nový klip k písni The Beatles: Glass Onion.

České filmy budou soutěžit ještě ve vlastní sekci Český obzor, která nabídne ucelený pohled na českou animovanou tvorbu (vyjma celovečerních filmů). Za zmínku stojí krátký studentský film Spolu sami (Diana Cam Van Nguyen), který na MFDF Jihlava vyhrál cenu za Nejlepší český experimentální dokumentární film 2018 nebo česko-slovenskou koprodukci Mimi a Líza - Tajemství vánočního světla (Ivana Šebestová, Katarína Kerekesová).

Vizuál festivalu letos připravuje mladá animátorka Veronika Zacharová, která na sebe během studia animace na zlínské Univerzitě Tomáše Bati upozornila snímky Egon Bondy o filozofii a vůbec nebo Co medvědi rádi.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!