Jarní výstavy na jihu Čech: sochy Antonyho Gormleyho, projekt Kateřiny Šedé i čerti v umění

Jarní výstavy na jihu Čech: sochy Antonyho Gormleyho, projekt Kateřiny Šedé i čerti v umění 

Zajímavé výstavy pořádají během jara galerie a muzea také v jižních Čechách. V Českých Budějovicích zhlédnete figury britského sochaře Antonyho Gormleyho, Český Krumlov prezentuje výsledky projektu Kateřiny Šedé a na hradu Strakonice se zaměřili na zobrazení čertů v umění.

1. Antony Gormley – Přítomnost

Jednoho z předních britských současných sochařů Antonyho Gormleyho představí výstava, která se v českobudějovickém Domě umění otevře 28. března. Návštěvníci spatří dvě autorova díla – Coordinate (Souřadnice) a Edge (Hrana), která aktivují a narušují pět prostorů v galerii. Umělec, který letos oslaví 69. narozeniny, má za sebou nespočet výstav po celém světě. V roce 1997 získal Řád Britského impéria a před pěti lety ho královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu.

2. Kateřina Šedá: UNES-CO – závěrečná zpráva

Od 19. dubna přiblíží sociální inženýrka Kateřina Šedá výsledky svého projektu fiktivní firmy UNESC-CO, který v loňském roce představila na Mezinárodním bienále architektury v Benátkách. Zaměřila se v něm na ochranu „normálního života“ v historicky a architektonicky skvostných centrech měst – soustředila se nejen na Český Krumlov, kde se v Egon Schiele Art Centru uskuteční tato výstava, ale i na další evropská města. Prezentovat bude fotografie, filmové záznamy, rozhovory či dopisy.

Hugo Steiner, Kostýmní návrh pro operu Švanda dudák. Foto archiv NM

3. Čerti

Pekelníky v nejrůznější umělecké tvorbě ukazuje výstava na Strakonickém hradě, která je k vidění už jen do 27. března. Těšit se můžete nejenom na loutky zlých i spravedlivých čertů, ale i na scénické a kostýmní návrhy od Josefa Lady, Vlastislava Hofmana a dalších výtvarníků a fotografie z pohádkových inscenací, třeba Hrátky s čertem, či opery Čert a Káča nebo Čertova stěna. Seznámíte se také s příběhem Fausta, který se upsal Mefistovi.

4. Domov můj – svědectví portrétu, lidé z Lidic a Ležáků na fotografiích Martina Homoly

Památník v Lidicích propůjčil Muzeu fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci výstavu fotografií Martina Homoly, na kterých zachytil současnou podobu a život lidí, kteří v roce 1942 přežili vyhlazení obce Lidice a osady Ležáky. Do 21. dubna si můžete prohlédnout snímky autora, který působil jako fotoreportér ČTK a již přes dvacet let pracuje na volné noze jako reklamní fotograf. Homola je držitelem třetí ceny Czech Press Photo z roku 1995.

Alois Kohout, Chez bon pêcheur, Normandie. Foto © Lecoque company s.r.o.

5. Alois Kohout (1891-1981) – Lecoque mon ami

Čechům nepříliš známého malíře Aloise Kohouta, který se proslavil ve Francii, představí Alšova jihočeská galerie v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou od 24. března. Na první tuzemské retrospektivě zhlédnete dílo umělce, který působil na pařížském Montmartru a tvořil v postimpresionistickém duchu ve stejné době, kdy Andy Warhol přišel s pop-artem. Jeho obrazy, které si můžete prohlédnout do 26. května, dnes visí v newyorském Guggenheim Museum a Whitney Museum.

Antony Gormley, Edge. Foto © whitecube.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!