Bazaar Festival zahájí představení Grace maďarského souboru Hodworks

Bazaar Festival zahájí představení Grace maďarského souboru Hodworks 

Letošní, již pátý ročník pražského Bazaar Festivalu zahájí 14. března maďarský soubor Hodworks se svým představením Grace. Festival potrvá až do 18. března, mezinárodně uznávaný soubor vedený Adrienn Hód, který celou akci otevře, vystoupí v hlavním městě České republiky vůbec poprvé.

Soubor Hodworks vytvořil pod vedením výrazné choreografky Adrienn Hód neodolatelnou zpověď čtyř nezvedených a nadmíru upřímných postav, které ukazují své nahé a surové osobní příběhy jako přesně vystavěné taneční situace.

Adrienn Hód je považována za jednu z nejvýznamnějších představitelek současného maďarského tance. Se svým souborem od roku 2007 vyvíjí inscenace, ve kterých dekonstruuje kontext těla, pohybu, prostoru a hudby, a přepracovává je v překvapivých kombinacích. Adrienn Hód představuje divadlo jako bezpečný prostor, kde mohou být jakákoli témata prozkoumávána do hloubky. Vždy se snaží posunout hranice performativního umění a otevřít nový prostor pro perspektivu a vyprávění skrývající se za tabuizovanými tématy a konvencemi: Ať už se jedná o radikální výzkum nahých těl, extrémní podmínky emocionálního a lingvistického vyjádření nebo extatický proud vědomí mezi osobními příběhy a fragmenty současného společenského diskurzu, který je zaznamenán právě v představení Grace. Sama choreografka ostatně umění považuje za možnost, jak vyjádřit to, o čem se v běžném životě příliš nemluví.

Kolik lidských pocitů nebo stavů je „zakázáno“ a nesmějí se zveřejnit? Kde mohou naše zkušenosti a pocity zaznít bez cenzury, kde jsou zcela legitimní? Jen umění jim může udělit milost a poskytnout alibi. Na oltáři umění můžete dělat věci, které v reálném životě dělat nesmíte. Umění je tedy hra, alibi svobody

V rámci festivalu Bazaar připravila Adrienn Hód také workshop pro tanečníky, který je postavený na choreografickém jazyce jejího souboru.

Představení Grace ukazuje nahé a surové osobní příběhy jako přesně vystavěné taneční situace

V rámci festivalu bude uvedena také sólová performance libanonské tanečnice Khouloud Yassine Hrdinové. Představí se také dva projekty, které byly v minulých letech na festivalu uvedeny jako work-in-progress: PLI Viktora Černinského a Wonderful World mezinárodního uskupení Collective B. Jádrem celého festivalu pak bude Sobotní Bazaar, přehlídka právě vzniklých scénických tanečních projektů. Sobotní večer ovládne performer a hudebník Ivo Dimchev s performancí I-Cure. O řádné zakončení festivalu se postará německý soubor LINGA se svým představením Opojení a zlost.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Divadlo Ponec

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!