#MuzeumJinak: Symetrie, estetika a minimalismus zvenčí i zevnitř vídeňské galerie MUMOK

#MuzeumJinak: Symetrie, estetika a minimalismus zvenčí i zevnitř vídeňské galerie MUMOK 

Ač je MUMOK galerií moderního umění, liší se v mnohém od představy, jak jsou muzea moderního umění vnímána. Za zdmi budovy se nenachází žádný kontroverzní umělecký materiál. Témata jsou pečlivě vybírána a zaměřena na publikum, které umění vnímá zejména jako potěchu pro oko. S návštěvou této galerie tedy nelze šlápnout vedle.

V centru Vídně, městě zaslíbeném pro všechny milovníky muzeí a galerií, se nachází takzvaná MuseumQuartier – areál, ve kterém se nachází bezpočet muzeí a galerií nejrůznějšího zaměření. Patří mezi ně Muzeum Leopoldových, vídeňské centrum architektury Architekturzentrum Wien, Dětské muzeum ZOOM, MUMOK a mnohá další. V těsné blízkosti se nachází i turisty oblíbené Přírodovědné muzeum a Uměleckohistorické muzeum.

Stálá expozice ve vídeňské galerii MUMOK. Foto: Daniela Wojnarová

Muzeum moderního umění nadace Ludwigových Vídeň (MUMOK) vzniklo v druhé polovině minulého století. V současné minimalistické budově, kterou navrhli architekti z Ortner & Ortner, sídlí od počátku 21. století. Své jméno získala od sběratele Petera Ludwiga, který muzeu daroval přes 200 uměleckých děl. Muzeum se pyšní vlastnictvím prací od umělců zvučných jmen, jako jsou Andy Warhol, Pablo Picasso, Jasper Jones, Roy Lichtenstein a další.

Jako první návštěvníka zaujme samotná budova, která v celém areálu nápadně vyčnívá. Mezi typicky rakouskou architekturou stojí minimalistická krychle z kamenů v různých odstínech hnědé a šedé, na které nelze již nic ubrat

Stálá expozice ve vídeňské galerii MUMOK. Foto: Daniela Wojnarová

Ve stejném duchu se nesou i expozice muzea. Za pozornost stojí zejména expozice s názvem Pattern and Decoration. Ornament as Promise. Tomuto tématu jsou v muzeu věnována celá dvě patra, kde si návštěvník může prohlédnout estetická a symetrická díla všeho druhu – od tapet až po mozaiky.

Zajímavý je především odstup od klasických výtvarných děl a zaměření se na objekty, které jsou součástí našeho každodenního života. Na své si přijdou jak milovníci symetrie, tak i obdivovatelé neuspořádaného chaosu.

Najdete tu i dočasné výstavy, aktuálně expozici minimalistického malíře Ernsta Caramella, který pracuje zejména s geometrickými tvary a v jeho pracích převládá bílá barva.

Stálá expozice ve vídeňské galerii MUMOK. Foto: Daniela Wojnarová

Pro moderní umění musí mít člověk zpravidla pochopení, musí umět tolerovat výstřednosti, přijmout díla, kterým jednoduše nerozumí, a povznést se nad pobuřující tvorbu. MUMOK se vymyká zejména zmíněnou stálou expozicí, která není nijak kontroverzní, ale působí jednoduše líbivě – v dobrém slova smyslu. To je garance toho, že z muzea nikdo neodejde zklamán ani zmaten.

Foto: Daniela Wojnarová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!