Kominíček: kouzelná opera pro děti s prvky interaktivního divadla

Kominíček: kouzelná opera pro děti s prvky interaktivního divadla80%

3. března zavítala na prkna pražského divadla ABC rodinná opera Kominíček, kterou zde uvedla Opera a Malá scéna Jihočeského divadla. Interaktivní představení nabídlo poetický příběh, netradiční prohlídky divadla i společný zpěv.

Co se stane, když divadlo obsadí duchové herců, kteří nemohli odehrát svou poctivě nazkoušenou hru? Musíme jim pomoci! A přesně tento úkol dostaly všechny děti, které na představení Jihočeského divadla přišly.

Program večera byl rozdělen na dvě části. V té první se děti společně s doprovodem učily zpívat písničky, aby si je posléze v druhé části představení mohly zanotovat spolu s herci. A výuku měly opravdu netradiční. Do role dirigenta sboru se pasoval jeden z členů jihočeského souboru Malého divadla, který za doprovodu klavíru a s taktovkou v ruce poskakoval do rytmu písní na trampolíně umístěné v orchestřišti. Výkon to byl opravdu úctyhodný, neboť se mu to dařilo skoro hodinu a čtvrt. Děti se mezitím naučily refrény čtyř písniček, party sov, slípek, hrdliček a pěnkav a některé z nich se dožadovaly třeba i netopýrů. “Nerozvracejte mi tady scénář”, durdil se naoko dirigent.

Kominíček. Foto: archiv Jihočeského divadla

Mezitím si však další členové souboru v rolích personálu postupně z hlediště odváděli skupinky diváků do předsálí, aby je odtud vyzbrojené baterkami vyslali na dobrodružnou cestu setmělým divadlem i jeho zákulisím. Úkol byl jediný - pokuste se zjistit tajnou formuli, kterou bychom mohli nikdy neodehrané představení oživit a osvobodit tak duchy bloudící divadlem. Na jednotlivých místech pak diváci potkávali duchy dávných postav, kteří jim buď přiblížili střípky z opery Kominíček, nebo vyjevili některé události z minulosti. Stačilo se jen pozorně dívat a naslouchat. Nechyběl vtip i trocha strachu z tajemných bytostí.

Po pauze přišel čas znovu se usadit do hlediště a vyzkoušet, zda bude tajné heslo fungovat. A … opravdu, povedlo se. Zatímco z výuky zpěvu měly některé děti legraci, neposedně se vrtěly na židlích a zlobily dirigenta, druhá část programu je k nim doslova přikovala. Málokteré dětské představení dokáže své malé diváky zaujmout natolik, aby hodinu klidně seděly, ani nedutaly a hltaly každý pohyb a slovo na jevišti. A to i přesto, že některým částem operního zpěvu dospělých rolí nemohly úplně rozumět.

Opera Kominíček vypráví příběh malého chlapce Sama (při pražském představení Dennis Kutý), kterého rodiče prodali kominíkům, neboť ho nemohli uživit. Když se jednoho dne Sam zasekne v komíně velkého starého domu plného dětí, rozbíhá se tajná akce na jeho záchranu. A to nejen z komína, ale i od zlých kominických kumpánů...

Kominíček. Foto: archiv Jihočeského divadla

I druhou část představení doplňuje řada interaktivních prvků - od herců zpívajících na balkonech nad hlavami diváků a pobíhajících v hledišti, přes dirigenta řídícího zpěv jeho diváckého “pěveckého sboru”, až po desítky létajících papírových vlaštovek a stovky bublin snášejících se do hlediště. Především úvod a závěr pak přinášejí nádherně vizuelně provedenou scénu.

Jako zbytečné se v celém představení jeví pouze politické odkazy na zákaz hry těsně před její premiérou v roce 1950. Malí návštěvníci je nepochopí a v představení pro děti se u nich pozastaví spíše dospělí. Pěvecké výkony sedmi dětských herců sice mají sem tam nějakou tu chybičku odpovídající jejich věku, to ale celému představení nic na kráse neubírá. Dospělý divák je tak nějak čeká a pokud se nechá unášet příběhem, pohltí ho laskavý dětský svět, v němž je možné všechno, co si dovedeme představit.

Ačkoliv to nebývá běžnou součástí recenzí, zastavit se tentokrát musíme i u podoby tištěného programu k představení. Ten nejen že jako přílohu obsahuje všechny čtyři notové zápisy písní, které se při opeře naučíte, ale pomocí komiksů a množství hravých úkolů seznamuje dětské diváky s celým procesem tvorby opery od libreta a hudby, přes technické záležitosti, až po jednotlivé zkoušky a osoby do ní zapojené. Program tak děti zabaví ještě dlouho poté, co přijdou z divadla domů.

Kominíček. Foto: archiv Jihočeského divadla

Operu Kominíček napsal v roce 1949 jeden z nejznámějších britských hudebních skladatelů 20. století Benjamin Britten. Na prknech Jihočeského divadla měla v hudebním nastudování Maria De Rose premiéru 8. a 9. února 2019. Námi hodnocené představení bylo uváděno v pražském divadle ABC během festivalu Jižní spojka, který je součástí oslav 100 let od založení Jihočeského divadla. Více informací o festivalu si můžete přečíst zde.

Kominíček. Foto: archiv Jihočeského divadla

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!