Zemřel Keith Flint, frontman The Prodigy. Připomeňme si 5 jejich nejznámějších hitů

Zemřel Keith Flint, frontman The Prodigy. Připomeňme si 5 jejich nejznámějších hitů 

V nedožitých padesáti letech dnes zemřel zpěvák a tanečník britské hudební skupiny The Prodigy Keith Flint. Pravděpodobně šlo o sebevraždu. Jednomu z hlavních představitelů elektronické hudby 90. let vděčíme za mnohé hity.

The Prodigy jsou známí jednak svým průkopnickým zvukem, kterým v 90. letech započali éru elektronické hudby, jednak vizuální stránkou jejich písní doprovázených excentrickým tancem frontmana Keitha Flinta i ostatních členů. Stáli u zrodu nového hudebního žánru nazývaného „big beat“. Do Flintovy smrti tu kapela zvládla zanechat několik hitů.

Charly

Dětské hlasy a elektronické zvuky, jaké si nejspíš vybavíte, když se řekne "devadesátky". Charly byl debutový singl The Prodigy. Píseň vyšla taky na jejich prvním albu Experience, tam je ale její o dost delší remix. Z jejího klipu si můžete udělat obrázek o Flintově tanečním stylu a typickému zvuku The Prodigy.

Firestarter

Vesmírné zvuky, divoké bicí, opakovaný kytarový riff s efektem wah-wah guitar. Firestarter byl první singl The Prodigy z jejich třetího alba The Fat of the Land a taky jejich první úspěch na britském hudebním žebříčku. Tam vydržel celé tři týdny, během kterých si získal slávu i v mezinárodním měřítku – i v Česku se dostal na první místo hitparád.

Breathe

Prolínání dunivých basů s brnkáním akustické kytary a Flintovým naléhavým křikem. Breathe vyšla na singlu stejně jako Firestarter roku 1996 a také se vyhoupla na nejlepší skladbu žebříčků nejen ve Velké Británii. I její videoklip sklidil velký úspěch. Zachycuje opuštěnou budovu, ve které členové The Prodigy zažívají podivné věci a fóbie, ve změti dojmů a zvuků vidíte třeba i krokodýla, šváby a stonožky.

Voodoo People

Elektrické kytary, elektronické beaty, hlasy promlouvající jakoby zdálky a všudypřítomné napětí. Voodoo People je singl už z 21. století. Vyšel roku 2005 a v jeho klipu závodí lidé v divokém terénu se zavázanýma očima a svázanýma rukama jako v některých videohrách. Závod vyhraje Sharky, původní členka The Prodigy, která však kapelu brzy opustila.

Timebomb Zone

Šepot, který vyústí v napjatě taneční atmosféru kolem zápasníků v klipu. Timebomb Zone vyšla na posledním albu The Prodigy pojmenovaném No Tourists. Roku 2018, kdy album vyšlo, navštívili taky The Prodigy Českou republiku, když zahráli na festivalu Rock for People v Hradci Králové.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!