Nejnovější články » Divadelní recenze

Vladyka a Holub mají opět Plný kapsy šutrů a vrací se na divadelní scénu

4.3.2019,

Divácká senzace Plný kapsy šutrů, která zaplňovala divadelní hlediště celých patnáct let, se po dvouleté pauze vrací do Divadla Kalich. Hra irské autorky Marie Jones s Miroslavem Vladykou a Radkem Holubem se na divadelní scéně opět předvede 7. března.

Svou první premiéru si hra Plný kapsy šutrů odbyla už před dvaceti lety v červnu 1999. Tehdy získala řadu ocenění jako Cenu Laurence Oliviera pro nejlepší komedii nebo Cenu kritiků města New York. Díky svému úspěchu byla přeložena do 38 jazyků a uvedena ve více než 30 zemích světa.

Režie jejího prvního českého nastudování se ujala Jana Kališová. V hlavních rolích dvou obyčejných chlapíků z irského městečka se předvedli Miroslav Vladyka a Radek Holub. Kromě hlavních rolí mistrně ztvárnili všechny členy štábu, který do irského městečka přijel točit film, herecké hvězdy i místní venkovany.

Foto: archiv Divadla Kalich. Původní inscenace

Vladyka ani Holub by si v době premiéry prý netipli, že se z jejich inscenace stane taková divácká stálice. „Odhadoval jsem ji na tři čtyři roky, jak se tak zhruba činoherní inscenace běžně hrají. Ale Šutry se rychle rozkřikly a najednou na ně nebylo možné sehnat vstupenku,“ vzpomíná Radek Holub. „Dodnes se mi docela často stává, že za mnou po jiném představení někdo přijde s dotazem, jestli je stále hrajeme. Říkají: Nám se to tehdy tak líbilo, ale děti byly ještě malé a dneska bychom je rádi na Šutry vzali. Takže mám pocit, že i přes ty dlouhé roky pořád nemáme vystřílený prach. Doufám, že životaschopnost této inscenace je velká,“ doplňuje Miroslav Vladyka důvod, proč se s hereckým kolegou rozhodli v komedii Plný kapsy šutrů pokračovat.

S Vladykou a Holubem souhlasí i producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek: „Není v divadelním světě vůbec běžné, aby se nějaká hra udržela na jevištích tolik let a divácký zájem o ni přitom neutuchal. Takové případy považujeme my divadelníci za velké svátky a já si samozřejmě moc vážím faktu, že několik podobných běžců na dlouhé tratě máme i na repertoáru Divadla Kalich.“

Foto: archiv Divadla Kalich