#MuzeumJinak: MOCAK – obživlá Silver Factory Andyho Warhola

#MuzeumJinak: MOCAK – obživlá Silver Factory Andyho Warhola 

V Národním muzeu v Krakově, kde visí da Vinciho Dáma s hranostajem, jste už byli? Zkuste příště navštívit MOCAK – Museum of Contemporary Art, kde za pozornost stojí nejenom instalace Factory Andyho Warhola. Relativně mladá instituce vystavuje zejména polské současné umělce, ale i hrstku talentů ze zahraničí.

samotná budova MOCAK je uměleckým dílem, které přivedl na svět Claudio NardiLeonardem Mariem Prolim. Její industriální styl doplňuje průmyslovou čtvrť umístěnou kousek od centra, ve které instituce sídlí, zároveň odkazuje na svou minulost, kdy na jejím místě původně stála Schindlerova továrna.

Interiér MOCAK v Krakově. Foto © Daniela Wojnarová

Najdete tu stálou expozici polských i zahraničních umělců – někteří svými díly zasahují i do exteriéru. Témata se různí, ale často odkazují na současné politické i společenské dění či vlastenectví.

Často jde o díla šokující, kontroverzní až pobuřující. Příkladem může být tvorba Boaze Arada, který se ve své tvorbě soustředí na postavu Adolfa Hitlera. Sám umělec se obléká jako nacistický vůdce, kterého následně charakterizuje jako nenuceného malíře, jenž je ideálem maskulinní krásy v období fašismu.

Ze stálé expozice MOCAK v Krakově. Foto © Daniela Wojnarová

V kontrastu s Aradem se však divák může zasmát například u děl Charlotte Baudry, která pořizuje snímky z reálného prostředí, které jsou však vytrženy z kontextu. Výjimečná je tím, že na rozdíl od většiny umělců zastoupených v MOCAK se nesnaží na nic poukázat, ani nekritizuje žádnou skutečnost – staví se pouze do role komika.

Jednou ze stálic muzea je také interaktivní umělecký projekt Krystiana Lupy nazvaný Live Factory 2, v němž se pokusil simulovat prostor někdejšího uměleckého působení Andyho Warhola a dalších umělců, ve kterém autoři pracovali na sítotisku, natáčeli filmy a pořádali divoké večírky. Návštěvníci se můžou instalace volně dotýkat, sednout si do Andyho křesla a sledovat nahrávky divadelních dílen, které předcházely celé Krystianově tvorbě. 

Live Factory 2 Krystiana Lupy v MOCAK. Foto © Daniela Wojnarová

Ani o dočasné výstavy není nouze – návštěvník tak může zavítat do krakovského muzea po sté a stále to bude jako poprvé. Expozice MOCAK zaujme každého příznivce moderního umění, který se nebojí přemýšlet nad tím, co vidí, hledá pro dílo nové kontexty a nespokojí se pouze s tím, co mu prozradí štítek u díla.

Foto © Daniela Wojnarová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!