6 březnových knižních novinek, které by vám neměly uniknout

6 březnových knižních novinek, které by vám neměly uniknout  

V březnu vyjde celá řada zajímavých titulů. My jsme si pro vás připravili 6 knižních tipů na knihy, které byste při návštěvě knihkupectví rozhodně neměli minout.

Vybledlá krajina s kopci – Kazuo Ishiguro

Návštěva jediné přeživší dcery přinutí stárnoucí Ecuko, ovdovělou Japonku žijící nyní na anglickém venkově, přenést se ve vzpomínkách zpět do horkého léta v rodném Nagasaki. Na sklonku druhé světové války už ale nic není, jak bývalo. Ecuko si v krajině vzpomínek vybavuje měsíce před porodem prvního dítěte, kdy byla nucena přitakávat jediným žijícím příbuzným panovačnému manželovi a jeho otci. Stupňující se neslyšný protest a všudypřítomné nagasacké trauma však dovedou drama těhotné Ecuko až k vyvrcholení.

Olga – Bernhard Schlink

Olga je sirotek z chudých poměrů, Herbert syn venkovského statkáře, oba se vymykají venkovskému prostředí, v němž vyrůstají, nakonec je ale jejich jinakost spojí. Nadaná Olga se stane učitelkou, Herbert vyrazí do světa, aby přispěl k velikosti Německa. Na polární expedici se po něm  však slehne zem. Olga ho však bude milovat až do své smrti, přestože vyznává naprosto jiné ideály než Herbert, velké Německo ji děsí. A když zemře, její láska a tajemství se promítají až do současnosti.

Jemná lhostejnost světa – Peter Stamm

Lze znovu prožít vlastní život? A je vůbec o co stát? Stárnoucí spisovatel pozve na schůzku mladou ženu. Během procházky po stockholmském hřbitově jí vypráví o ženě, kterou před dvaceti lety znal a miloval a které se Lena nesmírně podobá, vlastně je úplně stejná jako ona. Christoph zná život, který Lena vede, a ví také, co ji v životě dále čeká. Začíná zvláštní hra minulosti s přítomností, z níž nikdo nevyjde bez újmy.

Planetarium – Jeny Broomová

Jeny Broomová je nadaná ilustrátorka, která mimo jiné vytvořila ilustrace k velice populárním velkoformátovým knihám Animalium a Botanicum. Nyní její ilustrace zdobí další naučná publikace, která se tentokrát věnuje vesmíru. Za branami Planetaria na vás čeká pozoruhodná sbírka vesmírných těles od drobných ledových měsíců po obrovité galaxie. Jak velký je vesmír? Jak vznikl a jaká tajemství ukrývá?

Planetarium je naučná kniha plná nádherných ilustrací

Skleněný pokoj – Simon Mawer

Populární kniha  Skleněný pokoj britského spisovatele Simona Mawera se dočkala nového vydání, tentokrát s filmovou obálkou. Vysoko nad Brnem ční zázračný dům. Postaven na míru židovsko-křesťanskému novomanželskému páru. Dům vyzařuje bohatství, sebevědomí, krásu a majestátnost. To však jen do chvíle, než do země vstoupí nacistické vojsko a majitelé musí opustit vilu i zemi. Román na pozadí životních osudů majitelů vily zrcadlí tragédii celého českého národa.

Den, kdy se to stalo – Nuala Ellwood

Jen co se Maggie probere z komatu, si nepřeje nic jiného, než aby do něj znovu upadla. Aby nemusela žít s tím, co jí právě oznámila policie,  že je její dcera Elspeth mrtvá. Údajně ji nechala zamčenou v autě, které pak sjelo do řeky. Maggie si ale vůbec nic nepamatuje. Když však požádá o setkání se svým manželem Seanem, dostane se jí informace, že zmizel. Prý byl naposledy spatřen v den dceřina pohřbu. Co se skutečně tehdy u řeky stalo? Kam se Sean poděl? A proč se Maggie stále nemůže zbavit tušení, že Elspeth je naživu?

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!