Naděje vs. vyhynutí. Ami Vitale vrací do Čech nejznámější příběh čtyř bílých nosorožců

Naděje vs. vyhynutí. Ami Vitale vrací do Čech nejznámější příběh čtyř bílých nosorožců90%

V Czech Photo Centre bude až do 7. dubna možné zhlédnout práci světoznámé fotografky. Ami Vitale se po dlouholeté kariéře coby fotografka válečných konfliktů zaměřila na dokumentování vzájemného působení člověka s přírodou. Do Prahy přináší projekt z čínské pandí rezervace i příběh čtyř bílých nosorožců ze zoo ve Dvoře Králové.

Nejspjatějším příběhem s Českou republikou, který Ami Vitale zdokumentovala, je převoz čtyř bílých nosorožců se zoo ve Dvoře Králové do přírodní rezervace Ol Pejeta v Keni. Nadějný příběh je bez šťastného konce a součástí výstavy jsou i poslední záběry umírajícího Sudána, který byl posledním samcem druhu bílých nosorožců.

Každý další příběh, ať už ze sloní rezervace nebo z pandí porodnice, se skrz fotografie snaží zdůraznit nutnost lidského soužití s přírodou. Její fotografie jsou důkazem, že jeden svět nedokáže žít bez druhého. Lidé ze sloní rezervce si tento prostý fakt uvědomili a stali se pro ohrožená zvířata těmi nejlepšími ochránci.

„Bílí nosorožci jsou pravěká a majestátní zvířata, která přežila všechny zemské pohromu až na jednu – lidstvo.“

Ami Vitale začala svou fotografickou kariéru jako řadová fotografka politiků. Opravdového věhlasu se jí dostalo až s focením válečných konfliktů. Ve válečných zónách strávila přibližně deset let, než si uvědomila, že nechce celému světu ukazovat jen utrpení, smutek a smrt. Ač fotografie nelžou, vždy ukážou jen část pravdy a Ami se rozhodla ukázat i druhou stránku příběhu. "Nechci ukazovat jen to, co lidi rozděluje, ale i to, co je opět spojuje."

Ami Vitale

Dalších několik let se věnovala lidským příběhům. Procestovala téměř sto zemí světa a svým fotoaparátem se snažila zdokumentovat, v čem jsou si lidé po celém světě podobní, protože taková témata, jak sama říká, jsou v médiích tabu.

Ve chvíli, kdy měla pocit, že svými fotografiemi zdokumentovala objektivně život z obou stran, začala s dokumentárními fotografiemi přírody, které se nakonec staly pojítkem její původní práce.

Dnes se věnuje svým vlastním projektům. Ukazuje vzájemné působení člověka a přírody a jejich možnou a nutnou koexistenci.

Foto: Ami Vitale

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Czech Photo Centre

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!