Kam na lyže v Jizerských horách a na Ještědsko-kozákovském hřbetu

Kam na lyže v Jizerských horách a na Ještědsko-kozákovském hřbetu 

V únoru startují jarní prázdniny a tak je nejvyšší čas na to podívat se, kam vyrazit s celou rodinou na pořádnou lyžovačku či za dalšími zimními radovánkami. Tentokrát jsme pro vás připravili velký přehled zimních středisek v Jizerských horách a na Ještědsko-kozákovském hřbetu, v němž nechybí ani tipy na zajímavé výletní cíle v jejich okolí.

Ještěd

K Ještědu neodmyslitelně patří unikátní stavba vysílače od architekta Karla Hubáčka, ke kterému vás pohodlně vyveze jediná lanovka ve správě Českých drah v České republice – kabinová lanová dráha Ještěd. Patří k němu i zdejší skiareál s více než 9 kilometry sjezdovek všech obtížností, skokanskými můstky a sáňkařskou dráhou. Žádným tajemstvím není ani to, že se téměř až k němu můžete dostat libereckou městskou hromadnou dopravou, která vás po lyžování doveze třeba i k aquaparku Centra Babylon s vířivkami, tobogány a umělými jeskyněmi či k městskému plaveckému bazénu. Kam se všude vydat v okolí se podívejte zde.

Obří sud Javorník

Skiareál Obří sud Javorník všem milovníkům zimních radovánek nabízí moderní lanovou dráhu s modrými sjezdovkami, snowpark pro lyžaře a snowboardisty i dětskou sjezdovku s provázkovým vlekem. Samozřejmostí je večerní lyžování. Pro zpestření můžete vyzkoušet jízdy na místní nejdelší trubkové bobové dráze v České republice. U horní stanice lanové dráhy nezapomeňte navštívit Javornickou kapli s krásným výhledem do okolí a nedaleký slavný Obří sud. Celý výlet naleznete zde.

Bedřichov

Malebná horská obec Bedřichov je známá tratěmi Jizerské padesátky i svým vlastním skiareálem s šesti lyžařskými vleky a 4,5 kilometry sjezdovek vhodným především pro rodiny s dětmi. Až si lyže či běžky zujete, určitě se rozhlédněte po okolí a projděte si zdejší zajímavosti. Odevšad viditelný kostel sv. Antonína Paduánského a jeho křížovou cestu určitě neminete. Za pozornost ale stojí i rozhledna Královka, tabule vítězů Jizerské padesátky či památník expedice Peru 1970. Na výlet se podívejte zde.

Janov nad Nisou

Nedaleký skiareál Severák Hrabětice v Janově nad Nisou nabízí lyžařům deset vleků a 4,3 kilometrů sjezdovek střední a nízké obtížnosti. Na své si zde přijdou nejen rodiny s dětmi, ale i zkušenější lyžaři a milovníci večerního lyžování. Budete-li si chtít od zimních radovánek odpočinout, zavítejte na nedalekou rozhlednu Slovanka, která se chlubí titulem nejstarší železná rozhledna v České republice nebo ke křížové cestě vedoucí k zázračné studánce. Trasa výletu zde.

Skiareál Kamenec. Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Smržovka

U Smržovky zamiřte do skiareálu Filip, v němž najdete dva vleky typu kotva a poma a půlkilometrovou sjezdovku nabízející i večerní lyžování. Vynechat byste rozhodně neměli ani nevšední kostel sv. Archanděla Michaela, zámeček Smržovka, kde sídlí Muzeum místní historie, a nedaleké skokanské můstky v Horních Lučanech. Podrobný výlet zde.

Tanvaldský Špičák

Skiareál Tanvaldský Špičák patří mezi největší lyžařské areály v Jizerských horách. Na vrchol stejnojmenné hory vás vyvezou dvě lanové dráhy, z nichž se již během jízdy otevírají krásné výhledy do okolí. Pokochat se můžete i místní rozhlednou, skalní vyhlídkou těsně pod vrcholem či ze sjezdovek dobře viditelnou Schowankovou hrobkou a kostelem sv. Františka z Pauly v údolí. A až vás lyžování přestane bavit, zajděte se podívat do místního Muzea výroby dřevěných hraček, které potěší nejen ty nejmenší. Celý výlet zde.

Černá Říčka - Desná

Přijedete-li si zalyžovat do skiareálu Černá říčka - Desná, rozhodně neprohloupíte – připraveny jsou sjezdovky modré a červené obtížnosti i večerní lyžování. Zapomenout byste se neměli podívat ani na nedalekou vodní nádrž Souš a místní skokanské můstky. Budete-li se chtít trochu projít, zamiřte podél řeky Černá Desná k jejím vodopádům. A pokud vás více lákají historické památky, skočte si do Desné za rodinou Riedlů. Více info zde.

Příchovice

Malebná vesnička Příchovice na pomezí Jizerských hor a Krkonoš se stala rájem příznivců fiktivního českého génia a vynálezce Járy Cimrmana. Najdete zde jeho rozhlednu, muzeum a v místním minipivovaru ochutnáte pivo Světoběžník JC. Známý je i zdejší skiareál U Čápa, který je vhodný zejména pro rodiny s dětmi. S nejmenšími nevynechejte ani místní Pohádkovou cestu, která vás zavede do zajímavého lesoparku s neobvyklým dětským hřištěm. Celý výlet zde.

Rozhledna Štěpánka. Foto: archiv skiareálu U Čápa

Kořenov

V nedalekém skiareálu Rejdice - Kořenov naleznete dvousedačkovou lanovou dráhu, největší snowpark v České republice i osvětlenou sjezdovku pro večerní lyžování. Zajímavé je ale i jeho okolí. Chcete-li se pokochat výhledy, vystoupejte na celoročně otevřenou rozhlednu Štěpánka či k unikátní hrázděné osmiboké Tesařovské kapli z roku 1909. Zaslouženou relaxaci si můžete užít v bazénu s protiproudem či ve vířivce hotelu Příchovice. Více info naleznete zde.

Šachty - Vysoké nad Jizerou

Milovníci zimních radovánek se určitě nebudou nudit ani ve Vysokém nad Jizerou. Na jeho okraji leží skiareál Šachty, který lyžaře i snowboardisty láká na více než 3 kilometry sjezdových tratí v modré a červené obtížnosti a 5 vleků. Areál nabízí i dostatek vyžití pro děti: dětský vlek, kolotoč, snowtubing, dětské skútry, provázkové vleky i cvičné loučky a každý den je v provozu i večerní lyžování. Určitě se ale zajděte projít i do samotné obce – čeká tu na vás Kramářova vila připomínající honosný zámek, kostel sv. Kateřiny Alexandrijské, místní muzeum a pokud budete mít štěstí, tak i některé představení místního ochotnického spolku Krakonoš. Trasa výletu zde.

Kamenec - Jablonec nad Jizerou

Skiareál Kamenec u Jablonce nad Jizerou nabízí dvě červené a jednu modrou sjezdovku s krásnými výhledy na hřebeny Krkonoš a Lysou horu. Nechybí zde snowpark, měřená slalomová trať ani možnost večerního lyžování. V samotném Jablonci se po lyžovačce určitě zajděte podívat ke kostelu sv. Prokopa či k místní studánce u Koryta. Podrobnosti zde.

Pokud vás to ale více láká do Krkonoš, podívejte se na náš velký přehled tamních lyžařských středisek včetně zajímavých míst v jejich okolí.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!