Spolek 400 ASA si dal za cíl vzkřísit dokumentární fotografie

Spolek 400 ASA si dal za cíl vzkřísit dokumentární fotografie70%

Páté patro Národní galerie bude do 8. září patřit fotografickému spolku 400 ASA. Sedm jedinečných autorů spojuje vášeň pro realisticky laděné dokumentární fotografie. Svým manifestem si dali za cíl oživit kouzlo a význam dokumentárních fotografií ztrácejících se v dnešním přehlceném světě digitálních médií.

Alžběta Jungrová (1978), Antonín Kratochvíl (1947), Karel Cudlín (1960), Jan Dobrovský (1960), Tomki Němec (1963), Jan Mihaliček (1965) a Martin Wágner (1980). Fotografové, kteří ani při vzájemné spolupráci svou individualitu nezapřou. Soudržnost výstavy jim pomáhá udržet jednotný styl fotografií, který se vyznačuje svou konzervativní a klasickou formou.

Výstava je orientovaná převážně na střed a východ Evropy. Různorodé uspořádání nabízí pohledy na zdánlivě odlišná témata od romských rodin přes oživování náboženských tradic a rituálů až po zákulisí Prague Burlesque Show. Všech sedm fotografů ale ukazuje opravdovost a realistickou stránku každého jednotlivého světa.

Výsek devíti fotografií z jediné tvorby každého z autorů je ale spíše poutákem k jejich celkové práci prezentované ve formě fotografických knih, které jsou přímo na výstavě také k dispozici. Knihy dokáží předat celý příběh se škálou emocí, které máme při pohledu na fotografie pocítit, v plnějším rozsahu než výstava.

V tomto ohledu si na samotné výstavě nejlépe vedla Alžběta Jungrová se svou pražskou burleskou. Její fotografie jsou nejen líbivé a zajímavé na pohled, ale dokáží zaujmout a udržet divákovu pozornost a následně snáze přenést své poselství.

Alžběta Jungrová, Prague Burlesque

Naopak náboženská díla Jana Mihalička dosahují své úplnosti až ve spojení se širším kontextem v knižní podobě.

Výstava jako celek ale funguje. Jasně ukazuje záměr fotografického spolku a je dobrým skokanským můstkem pro jejich snahu znovu pozdvihnout váhu dokumentární fotografie.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní galerie Praha -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!