Colette: Příběh vášně: snímek, který se přiživuje na genderových tématech a vášeň je mu naprosto cizí

Colette: Příběh vášně: snímek, který se přiživuje na genderových tématech a vášeň je mu naprosto cizí20%

Snímek Colette: Příběh vášně na první pohled zaujme přítomností témat, které v současné době hýbou světem. Nechybí ženská emancipace ani genderová zmatenost. Přes toto parazitování však jinak nemá co nabídnout, celý děj se nepřetržitě opakuje a k ničemu převratnému nevede.

Hlavní hrdinkou příběhu je dlouhovlasá mladá venkovská dívka Gabrielle-Sidonie Colette (Keira Knightley), která se provdá za o patnáct let staršího spisovatele a donchuána Willyho. Hned po svatbě procitá, přichází na Willyho milostné pletky a společnost v Paříži jí připadá afektovaná a povrchní. Po čase se stejně jako pár Willyho podřízených pokusí pod jeho jménem napsat román. Ten se okamžitě stává fenoménem a oba manžele vynese na vrchol tehdejší pařížské společnosti. V pozadí za tím vším však stojí Colettino objevování ženských něžností, Willyho neutuchající zálety a nucení Colette v pokračování na románech.

Film jako takový sice není nudný a nenutí věčně koukat na hodinky, ale po uplynutí nějakého času si divák uvědomí, že se v podstatě za celou dobu prakticky nic nestalo. Celý snímek je jedno velké dejà vuWilly je nevěrný neřád toužící po slávě a parazitující na všech svých podřízených i na vlastní ženě. Colette se občas naštve a následně odpouští, většinou se jí nechce psát další román, ale následně ji Willy přinutí. Tento model se ve filmu stále znovu a znovu opakuje a okořeněn je akorát několika lesbickými scénami.

Další nevýraznou částí filmu jsou jednotlivé charaktery. Všichni jsou zachyceni tak fádně a mdle, že si lze jen stěží zapamatovat alespoň ty důležitější postavy z filmu. Navíc ve snímku chybí osoba, se kterou by mohl divák cítit, milovat jí, či alespoň nenávidět. Tvůrci zřejmě chtěli, aby touto postavou byla hlavní hrdinka Colette, ale ve výsledku vyšla jako nadmíru nesympatická osoba. Podle ukázek mělo jít o manželem ovládanou ženu, která se vymanila z jeho nadvlády a stala se uznávanou francouzskou spisovatelkou. Tento fakt však byl zmíněný až v závěrečných titulcích. Další důležitou zápletkou mělo být Colettino objevování lesbické lásky, ale ani jeden z jejích vztahů nepůsobil opravdově a její láska nebyla uvěřitelná. Spíš jen tvůrci poukazovali na dnešní genderovou zmatenost a otevřenost. V jednu chvíli se Colette prezentuje jako venkovská naivka, v druhou chvíli jako lhostejná bohémka. Celkově se její charakter nijak nevyvíjí, ale pouze se mění jako na horské dráze.

Celý snímek zachraňuje pouze Keira Knightley, která se hodila jak na prvotní sedmnáctiletou venkovskou naivku, tak i na svobodomyslnou zralou ženu. Film však nenabízí nic, kvůli čemu by stál za pozornost – postrádá emoční napětí, silné charaktery, dramatické zvraty, pointu, vtip i zápletku.

Názor informuji.cz: 20%

Kdy a kde dávají film: Colette: Příběh vášně

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!