Popel a náprstky: divadlo ušité na míru historické knihovně Náprstkova muzea

Popel a náprstky: divadlo ušité na míru historické knihovně Náprstkova muzea80%

Divadlo Pomezí tentokrát spojilo své síly s Náprstkovým muzeem asijských, afrických a amerických kultur a vytvořilo představení přímo na míru jeho historické knihovně Vojty Náprstka.

Dobrý večer, všechny vás tady vítám na první akci našeho Klubu přátel Vojty Náprstka. Součástí této akce – a její hlavní bod – je samozřejmě přednáška, na kterou jste všichni především přišli.” Těmito slovy přivítá návštěvníky jeden z herců a vzápětí se rozbíhá z velké části interaktivní divadelní představení. Hosté totiž nejsou pouhými přihlížejícími, ale do příběhu jsou více či méně vtahováni, přičemž stejnou důležitost jako divadelní představení má i samotný prostor, ve kterém se odehrává.

Popel a náprstky. Foto: archiv divadelního spolku Pomezí

Původní knihovna Vojty Náprstka v domě U Halánků sloužila v jeho časech jako důležité místo společenských setkání, kde se scházeli přední pražští politici, vědci, literáti a cestovatelé, aby spolu debatovali o aktuálních tématech. Jako diváci představení Popel a náprstky však nebudete jen sedět a poslouchat. Budete se procházet místnostmi, prohlížet si a objevovat, a dle svého výběru se zapojovat do scének, které zde probíhají.

Stačí pozorně naslouchat a ve správnou chvíli se nechat zatáhnou do jednoho z pokojů, nebo se přidat k některé ze skupinek okolo ústředních postav… Vydáte se do pokoje Vojty Náprstka, prozkoumáte zdejší vzácné knihy, nebo se raději zúčastníte lekce dosti neurotické paní učitelky? Záleží jen na vás! Každá z nich vám přiblíží slavného obyvatele domu U Halánků z trochu jiné stránky.

Popel a náprstky. Foto: archiv divadelního spolku Pomezí

Ale… jaký pohled na slavného politika, cestovatele a bojovníka za ženská práva je vlastně ten správný? Jaký byl opravdu Náprstkův vztah k ženám, vlastenectví a vědění? Může legenda podat pravdivější obraz než historie? To už si budete muset z vyprávění postav a vypozorovaných střípků poskládat sami. A, kdo ví…. možná tu potkáte i někoho, kdo o tajemstvích a životě Vojty Náprstka ví daleko více, než všichni čtyři stávající členové jeho nově vznikajícího klubu dohromady.

Poté už se pohodlně usadíte a nastražíte uši na samotnou přednášku… a nebo to dopadne úplně jinak? Celé představení má několik různých poloh, co se atmosféry večera týče. Zejména jeho závěr je hodně emotivní a nejlépe umělecky ztvárněný, takže na konci budete litovat jen jediného - že to všechno netrvalo alespoň o chvilku déle. A jakou roli zde hrají náprstky a onen popel z názvu? To už prozrazovat nebudeme...

Popel a náprstky. Foto: archiv divadelního spolku Pomezí

Nová divadelní inscenace uskupení Pomezí vznikla přímo pro historické prostory původní knihovny Vojty Náprstka, kterou si během hodinu a čtvrt trvajícího představení důkladně prohlédnete. Popel a náprstky se tak řadí k jeho dalším projektům imerzivního divadla - z těch ostatních jmenujme alespoň aktuálně probíhající inscenaci Dům v jabloních, jejíž recenzi si můžete přečíst zde.

Hrají: Vojtěch Bartoš, Andrea Berecková, Jindřiška Dudziaková, Kateřina Dvořáková a Adam Krátký.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní muzeum - Náprstkovo... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!