MOST! není jediný. Ve městě pod Hněvínem se točila dramata i válečné filmy

MOST! není jediný. Ve městě pod Hněvínem se točila dramata i válečné filmy 

Během posledních týdnů se televizní seriál MOST! stal takřka fenoménem. Pojďme se poohlédnout za dalšími filmy, které v tomto severočeském městě, jež na konci šedesátých let ustoupilo těžbě uhlí a následně bylo znovu vystavěno, také vznikly.

1. Pusinky (2007)

Celovečerní debut režisérky Karin Babinské, který pojednává o třech čerstvých absolventkách střední školy Išce (Marie Doležalová), Vendule (Petra Nesvačilová) a Karolíně (Sandra Nováková) mířících za prací do Holandska, se z velké části točil v Mostu a jeho okolí. Ve snímku se objeví třeba restaurace Sputnik, music club Manhattan, zdejší vlakové nádraží i nemocnice. Pár scén vzniklo také v nedalekých Třebušicích, Počeradech nebo na dnes již neexistujícím koupališti Havraň.

2. Diagnóza smrti (1979)

mostecké nemocnici se také částečně odehrává děj kriminálního snímku z konce sedmdesátých let s Rudolfem Hrušínským v ikonické roli majora Kalaše, kterého ztvárnil i ve filmech Vrah skrývá tvář nebo Po stopách krve. Hospitalizovaného manžela zde navštěvuje hlavní postava Linhartová v podání Drahomíry Hofmanové. V době natáčení byla nemocnice v provozu pouze asi tři roky.

Foto archiv NFA

3. Lidské stopy v kameni (1986)

Pohnutá historie města se stala námětem pro dokumentaristy. Režisér Jindřich Fairaizl zachytil ve více než hodinovém snímku unikátní přesun chrámu Nanebevzetí Panny Marie po kolejnicích o necelý kilometr, který se uskutečnil v roce 1975 a dokonce byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Mostu se nevěnoval naposledy – o pouhé dva roky později natočil film Jak se stěhuje kostel, který obsahuje i záběry na původní zástavbu a demolici budov.

4. Ropáci (1988)

Jan Svěrák si pro jeden ze svých prvních krátkých filmů zvolil tehdy aktuální téma ekologie a přetvořil ho do „dokumentární mystifikace“ o fiktivním živočichovi ropákovi bahnomilném, který si na rozdíl od člověka libuje ve výfukových zplodinách. Režisér si za snímek v roce 1989 vysloužil Studentského Oscara. Natáčelo se sice u elektrárny Tušimice, pro inspiraci si však Svěrák zajel se svým spolužákem právě do blízkého Mostu.

5. Na západní frontě klid (1979)

Demolici historického centra města využili filmaři při natáčení adaptace slavného románu o první světové válce z pera E. M. Remarqua na sklonku sedmdesátých let. Bombardované domy v exteriérových scénách v tomto britsko-americkém snímku tedy nebyly pouhé kulisy, ale trosky památek zničených kvůli plánované těžbě. 

6. Štěstí (2005)

Neveselou krajinu si pro svůj stejně smutný film vybral režisér Bohdan Sláma. V Mostě se odehrává příběh o mladé ženě ztvárněné Tatianou Vilhelmovou, která se rozhodne nenásledovat svého přítele do USA, ale postarat se o děti psychicky nemocné kamarádky (Anna Geislerová). Snímek se točil mimo jiné na sídlišti Liščí Vrch i Skřivánčí Vrch, v části Kopisty a na jezeře Most a opět i ve zdejší nemocnici.

7. Most včera a zítra (1985)

Demolice historické části posloužila i komunistické propagandě. Dokument v režii Františka Lukáše pocházející z poloviny osmdesátých let, kdy už byla obnova města skoro hotová, je však dnes cenný pro své jedinečné pohledy na starý Most. Autor filmu se ve své předchozí tvorbě zaměřil i na nedaleký zámek Jezeří nebo, podobně jako dokumentarista Fairaizl, na přesun mosteckého kostela.

V Mostě se částečně natáčely také Čtyři slunce, Jatka č. 5, Most u Remagenu a další filmy.

Foto archiv České televize

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!