Letošní JazzFestBrno přivítá zpěvačku Dianne Reeves a nově zamíří i do dalších moravských měst

Letošní JazzFestBrno přivítá zpěvačku Dianne Reeves a nově zamíří i do dalších moravských měst 

25 koncertů během patnácti večerů letos nabídne festival JazzFestBrno. Od 13. března do 30. dubna uvede několik českých premiér – do moravské metropole poprvé zavítá třeba kalifornský trumpetista Theo Croker. Osmnáctý ročník chystá novinky v podobě elektro-jazzového večera Tension, workshopy pro děti i rozšíření do Kyjova, Tišnova a Miroslavi.

Hlavními hvězdami letošního ročníku budou kromě pětinásobné držitelky Grammy Dianne Reeves a Theo Crokera také další věhlasní jazzoví interpreti – třeba kvarteto saxofonisty Branforda Marsalise, jehož vystoupení odstartuje festival, britský kytarista John McLaughlin s kapelou The 4th Dimension, americký bubeník Billy Cobham či jeden z předních basistů Stanley Clarke.

Ze zástupců mladší jazzové generace se můžete těšit na kytaristu Juliana Lage i trumpetistu Avishaie Cohena. Koncert manchesterské trojice GoGo Penguin je již beznadějně vyprodaný. Vedle zahraničních hvězd se představí i představitelé domácí jazzové scény v čele s Jaromírem Honzákem, Milanem Svobodou, Štěpánkou Balcarovou a Michalem Nejtkem.

Na nový elektro-jazzový večer Tension dorazí objev scény Zabelov Group a performer na modulární syntezátor Leoš Hort alias HRTL, který pro tuto událost sestaví kapelu s bicími a saxofonem.

Koncerty v Kyjově, Tišnově a Miroslavi obstará jihoafrická zpěvačka Melanie Scholtz s americkým klávesistou Brianem Charettem, jejichž vystoupení nechybí ani v hlavním festivalovém programu. Fanoušci jazzu se po vybraných koncertech mohou těšit i na tradiční jam sessions v Music Labu.

Letošní novinkou jsou také workshopy pro nejmenší pod názvem JazzFestBrno dětem. „Povedou je vynikající muzikanti a zároveň zkušení lektoři, kteří mají s prací s dětmi velké zkušenosti, třeba Marian Friedl, Jiří Slavík či Beata Hlavenková,“ nechal se slyšet umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Workshopy se uskuteční 4. května a jsou určeny pro děti od 3 do 15 let.

Foto archiv JazzFestBrno

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!