Hudební kouzelník Hans Zimmer a jeho melodie, které změnily svět filmu

Hudební kouzelník Hans Zimmer a jeho melodie, které změnily svět filmu  

Za měsíc v Praze zazní nejslavnější filmové melodie jednoho z největších, ne-li největšího současného filmového skladatele Hanse Zimmera. Známé melodie Zimmer upravil pro symfonický orchestr a nebude chybět ani projekce filmů. Při této příležitosti přinášíme přehled nejlepších filmů s jeho hudbou. Řada z nich získala prestižní ocenění.

Rain Man (1988)

Ten na našem seznamu nesmí chybět. Dojemný snímek, který však neobsahuje zbytečnou sentimentalitu a ukazuje sblížení dvou lidí, kteří si jsou naprosto odlišní. Tom Cruise ztvárnil roli Charlieho Babbitta, který se dozví, že má autistického bratra Raymonda (Dustin Hoffman).

Oba herci ve svých rolích excelují a jsou skutečně přesvědčiví. Film byl oceněn čtyřmi Oscary včetně toho za nejlepší film. Hans Zimmer získal nominaci za hudbu, kterou ale neproměnil. Zapsal se však do podvědomí mnohých a tento rok se pro něj stal zlomovým. 

Lví král (1994)

Kdopak by neznal příběh Simby, který se po smrti otce Mufasy odsune do ústraní, aby vyrostl v duchu filozofie Hakuna Matata. Jenom tak může opět jít po stopách svého otce a zastavit zákeřného Scara.

Studio Disney si Zimmera vybralo díky jeho soundtracku k filmu Síla muže, kvůli kterému se dokonce vydal do Afriky, aby si nastudoval africké chorály a bubny. A to se vyplatilo. Za hudbu ke Lvímu králi dostal svého jediného Oscara a Zlatý glóbus. 

Gladiátor (2000)

Bývalý římský generál Maximus unikl o vlásek smrti a dostane se do gladiátorské školy, aby v aréně bojoval na život a na smrt. Brzy si uvědomí, že důležitá je vůle lidu, která je ještě silnější než vládcova moc. Jen s její pomocí může zabít nového císaře Commoda a pomstít smrt své manželky a syna.

Režiséru Ridley Scottovi se spolupráce s Zimmerem opět vyplatila. Oscara za hudbu sice neproměnil, Zlatý Glóbus však ano. Jedná se o jeden z nejlépe prodávaných soundtracků vůbec. 

Počátek (2010)

Sestava skvělých herců (Tom Hardy, Marion Cotillard, Cillian Murphy) a k tomu Leonardo DiCaprio v hlavní roli Doma Cobba, který dokáže ukrást z mysli během snění cenná tajemství. Kývne na poslední akci, která by jeho život mohla vrátit zpět do normálu. Musí však provést počátek, tzn. myšlenku neukrást, ale vnuknout ji.

Úžasný sci-fi snímek, opět s hudbou Hanse Zimmera, za kterou byl nominován na Oscara i na Zlatý Glóbus. 

Interstellar (2014)

Po úspěšné spolupráci na Počátku si režisér Cristopher Nolan do svého filmu znovu přál Zimmerovu hudbu, která byla opět nominována na cenu akademie i Zlatý Glóbus.

Skupina výzkumníků je pověřena úkolem, aby ve vesmíru našli nějaké místo, které by se pro lidstvo mohlo stát novým domovem. Čas zde na zemi se totiž blíží ke konci. Pozoruhodný sci-fi snímek s úžasnými efekty a Matthew McConaughey v hlavní roli.  

Dunkerk (2017)

Další příklad toho, jak skvěle dvojice Zimmer – Nolan funguje. Válečné drama líčí evakuaci obklíčených francouzských, belgických a britských vojáků (Fionn Whitehead, Tom Hardy, Cillian Murphy) ze severofrancouzského Dunkerku v roce 1940.

Hanse Zimmera akademie opět nominovala na Oscara i Zlatý Glóbus. Po zvukové stránce je mix a střih zvuku mimořádný, také byl právem oceněn Oscary.  

Není jednoduché ze Zimmerovy mimořádné sestavy filmové hudby vybrat jen zlomek. Řada dalších snímků stojí minimálně za zmínku: Temný rytíř, Rivalové, Sherlock Holmes, Černý jeřáb sestřelen nebo Poslední samuraj.  

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrají:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!