Jihočeské divadlo rozpíná křídla. Sté jubileum přiletí oslavit do Prahy

Jihočeské divadlo rozpíná křídla. Sté jubileum přiletí oslavit do Prahy 

Jihočeské divadlo letos vstupuje do své sté jubilejní sezóny, kterou plánuje patřičně oslavit. Jeho narozeniny připadají až na 6. září, ale významnému výročí bude zasvěcen celý rok 2019. Při příležitosti prvních oslav, na které se můžeme těšit už koncem února, zavítá divadlo až do Prahy s přehlídkou Jižní spojka.

Jižní spojka bude zahájena 26.2. činohrou Téměř dokonalá láska v divadle DISK, která bude v Praze následována dalšími čtyřmi reprízami. Kromě divadla DISK jsou na programu divadla ABC, NoD a Fórum Karlín. Jedno představení se však odehraje v Českých Budějovicích, kam bude zřízen svoz, a pražští diváci tak budou mít možnost 1. března navštívit i samotný domov Jihočeského divadla. 

Kromě jiného zprostředkuje Jihočeské divadlo nezvyklou inscenaci GAME v prostorách NoD. Zde si diváci budou moct vyzkoušet participační divadlo postavené pro celkem 50 hráčů na principech LARPu (Live Action Role Playing Game). V této hře se sám divák stává její součástí. Neexistuje únikový východ, musí hru hrát a dohrát.  

Velké finále Jižní spojky se uskuteční ve Fóru Karlín. Přehlídka bude zakončena 11. března autorským tanečním divadlem světově uznávaného choreografa a režiséra Petra Zusky Klíče odnikud. Balet je inspirován hlubokou osobní zkušeností Petra Zusky. Vážné téma slibuje napětí, emoce i možnosti k zamyšlení nad životem samotným. Pro Fórum Karlín není podobná inscenace běžná a architekt Martin Krupauer zvyklý převážně na hudební koncerty tuto změnu vítá.

„Máme ambice region překračovat. A jak jinak, než se začít pravidelně představovat v Praze? S pražským divadlem se bavíme i o stálejší spolupráci, rádi bychom tu po celou sezónu uváděli některé inscenace. Tou cestou zase hledáme nové diváky. A snažíme se na sebe upozornit i odbornou veřejnost,” říká k Jižní spojce ředitel Jihočeského divadla.

Pokračováním oslav bude vizuálně-zvuková instalace v narozeninové maringotce Malého divadla, kterou diváci budou moct poprvé vidět 29. května v rámci 4. ročníku Sousedské slavnosti. V tentýž den proběhne zároveň vernisáž výstavy ke 100 letům Jihočeského divadla.

Dárkem pro divadlo bude knižní publikace, jež bude mapovat stoletý příběh Jihočeského divadla. Kniha se svého křtu dočká na podzim.

Letos nebude své jubileum slavit pouze divadlo. Na závěr roku připadá dvousté výročí historické budovy, v níž Jihočeské divadlo sídlí.

Pestrou nabídku divadla si diváci budou moct užívat až do konce léta 2020, a to konkrétně v podobě Otáčivého hlediště v Českém Krumlově.

Jihočeské divadlo zajistí, že v roce 2019 nebude o divadelní představení nouze. Hodlají se předvést v představeních věnovaných dětem ze základních škol přes činohry až k baletu. Diváci se mají na co těšit.

Foto: Petr Zikmund (inscenace GAME)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?