Nekonečná cesta do fantazie. Sedm dechberoucích příběhů o dracích, které by chtěl prožít každý milovník pohádek i fantasy

Nekonečná cesta do fantazie. Sedm dechberoucích příběhů o dracích, které by chtěl prožít každý milovník pohádek i fantasy 

Ačkoli jdou draci děsivá a majestátní stvoření, ve filmu většinou vystupují v roli nejlepších přátel hlavních hrdinů. (Pokud zrovna nemáte tu smůlu a nejste Alenka z Říše divů nebo parta hobitů.) Není proto divu, že se většinou objevují v pohádkách, popř. fantasy příbězích. Některé z nich vám umí nahnat strach, jiné dokážou, že není větší svobody než sedět mezi dračími křídly. A které jsou ty nejlepší?

Nekonečný příběh (1984)

I když Falco vypadá spíš jako pes, je to šťastný drak. Hlavní hrdina, chlapec Bastien, se k němu dostane, když z knihkupectví odnese Nekonečný příběh a začne ho číst. Kniha ho vtáhne do svých útrob a on může prožívat všechna úžasná dobrodružství, která jsou v ní napsaná. Klasický příběh z německé dílny dodnes baví všechny generace nejen díky Falcovi, ale i propracovaným a snad i nadčasovým trikům. Škoda jen těch zmařených pokračování...

Za humny je drak (1981)

Pohádka, která nesmí chybět na žádné svátky a v ní dráček Mráček. Další z dlouhé řady hodných draků, i když to tak ze začátku nevypadá. Uhlíř Patočka a král země, ve které se Mráček usídlí, si totiž myslí, že jim chce odvést a sníst dcery. Snaží se proto (úplně zbytečně) najít udatné hrdiny. Kdo ale nakonec sličné dívky zachrání?

Shrek (2001)

Jeden z nejúspěšnějších a nejoblíbenějších animovaných filmů všech dob a v něm dokonce dračice. Shrek už má za sebou čtyři díly, a pořád načuřeného zlobra milují diváci stejně. A s ním i Oslíka s jeho milovanou. Ta sice v minulosti chtěla hlavní hrdiny usmažit, ale dnes je zamilovaná do svého čtyřnohého manžela s kopyty a mají spolu spoustu malých "drakoslátek". Další dobrý dračí zvonec a konec.

Cesta do fantazie (2001)

Trochu jiná pohádka. Japonská Cesta do fantazie je jedním z nejúspěšnějších snímků Hajaa Mijazakiho. Chihiro se spolu s tátou a mámou vydá do nového domu, po cestě ale zabloudí a dostanou se do podivného lunaparku. Její rodiče se promění v prasata a ona se tady seznámí s chlapcem (a někdy právě i drakem, protože ve fantazii je všechno možné) Hakuem. Ten ji dokonce najde práci u místní věštkyně. Jak asi tahle orientální cesta dopadne?

Harry Potter a Ohnivý pohár (2005)

Harry Potter se setkal s draky několikrát. Nejvíc byste jich ale našli ve čtvrtém díle ságy. Mladý kouzelník se v něm totiž zúčastní turnaje Tří kouzelníků a jedním z jeho úkolů bude porazit draka. Ačkoli Joanne Rowlingová nenapsala Potterovi zrovna dráčka Mráčka ani sexy dračici, bradavický student si s běsnící potvorou poradil díky důvtipu a koštěti. Mohl tak pokračovat v cestě k záchraně kouzelnického světa.

Jak vycvičit draka (2010) 

Už potřetí jsme se dozvěděli, jak vycvičit draka. Poprvé to divákům Škyťák společně s Bezzubkou ukázal už před devíti lety. Na Blpu se tak dostali od nenávisti k těmto mytickým stvořením, až k tomu, že si z nich udělali domácí mazlíčky. Nyní ale musí s dalším Nočním běsem, dračicí Bleskoběskou, najít Skrytý svět, aby znovu zachránili ostrov, který ještě před deseti lety na draky nevěřil.

Alenka v říši divů (2010)

Na šťastné a hodné draky kromě Harryho neměla štěstí ani Alenka od Tima Burtona. Propadla se do králičí nory, a od té doby se její život obrátil. Zvětšila se, a pak zmenšila, prolezla drobounkými dvířky až ke králíkovi, Kloboučníkovi, Bílé královně, ale bohužel i její zlé sestře Srdcové královně. Podaří se jí porazit jejího strašlivého mazlíčka a zachránit tak Říši divů? Jistě, každý přece musí za den zvládnout alespoň jednu nemožnost.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!