Procházky Prahou: v Bohnicích není jen psychiatrická nemocnice, ale i hřbitov z Amadea a otevřená farma

Procházky Prahou: v Bohnicích není jen psychiatrická nemocnice, ale i hřbitov z Amadea a otevřená farma 

Nenáročná čtyřkilometrová procházka vás zavede za ukrytými skvosty Bohnic, které má většina z nás spojeny především se zdejší psychiatrickou nemocnicí. Věděli jste, že tu najdete i významný secesní kostel nebo jediný zvířecí hřbitov v Praze?

Kostel svatého Václava

Procházku po čtvrti Bohnice můžete zahájit od autobusové zastávky Katovická, kam se za šest až sedm minut dostanete linkou 177 či 200 ze stanice metra Kobylisy. Poté se vydáte doleva po ulici Ústavní a půjdete podél plotu psychiatrické nemocnice. Hlavním vchodem projdete přes ředitelství a poté se před vámi otevře obrovský prostor nemocničního areálu, kde se každé jaro koná festival Mezi ploty.

Secesní kostel sv. Václava v Bohnicích. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Uprostřed dominuje secesní kostel svatého Václava. Chrámů postavených v tomto slohu z přelomu 19. a 20. století je v České republice jen okolo třech desítek a v Praze podobné najdete pouze v Libni (kostel svatého Vojtěcha) a na Žižkově (kostel svaté Anny). Bohnickou stavbu projektoval architekt Václav Roštlapil, autor návrhu Strakovy akademie či budovy AVU.

Chrám s pohnutou historií odjakživa sloužil nejen hospitalizovaným věřícím, ale i obyvatelům Bohnic. Za války Spojenci používali jeho věž jako orientační bod a nacisté uvažovali o jeho zboření. V padesátých letech trpěla budova devastací ze strany armády, která zde měla stanoviště protivzdušné obrany Prahy. Rekonstrukce se dočkala až po sametové revoluci.   

Barokní statek Vraných ve starých Bohnicích. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Statek Vraných

Vraťte se hlavní bránou do ulice Ústavní a pokračujte doprava podél areálu. Po zhruba 700 metrech vás cesta zavede na malé náměstí ve starých Bohnicích, kde se můžete občerstvit v přilehlé restauraci Weranda. Po levé straně se schovává malebný barokní statek Vraných, kde nyní sídlí komunitní centrum a pořádá zde pravidelně různé akce. Jeho rozvrh, a tedy i možnosti, kdy můžete nahlédnout na dvůr a do interiéru statku, naleznete zde

Socioterapeutická farma

Od statku se vydejte směrem k významnému kostelu svatého Petra a Pavla, jehož vysvěcení se v roce 1158 zúčastnil i sám král Vladislav II. s manželkou Juditou, jak potvrzuje unikátní dochovaná autentika.

Čtyřnohý obyvatel socioterapeutické farmy v Bohnicích. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Pokračujte kolem něj doprava ulicí Bohnická a poté na křižovatce, u které najdete autobusovou zastávku, zamiřte doprava do ulice U Drahaně, která vás mírným stoupáním dovede až k socioterapeutické farmě, bývalému velkostatku postaveném v holandském stylu. Slouží v prvé řadě pacientům, ale zdarma ji s dětmi můžete navštívit i vy. Zdejší obyvatelstvo čítá koně, poníky, kozy, oslíka i lamy.

Budova bývalého velkostatku v Bohnicích. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Hřbitov chovanců Ústavu pro choromyslné

K místu, kterému zdejší obyvatelé neřeknou jinak než „hřbitov bláznů“, se dostanete, když půjdete od farmy asi 700 metrů rovně ulicí U Drahaně – po levé ruce budete mít zahrádkářskou osadu a po pravé pole. Odpočívají zde klienti nedaleké psychiatrické nemocnice, kteří zde byli pohřbíváni do poloviny minulého století. Od té doby hřbitov chátral, čímž paradoxně získal svůj jedinečný zpustlý vzhled a tajemnou atmosféru.

Hřbitov, kde jsou pochováni pacienti psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Zřejmě proto si ho vybral Miloš Forman pro svůj Oscarem ověnčený film Amadeus z roku 1984 – natáčela se tu scéna Mozartova pohřbu. Radnice plánuje hřbitov zrekonstruovat. Poté už sice nebude permanentně otevřený jako v současnosti, navštívit ho ale budete moci v rámci komentovaných prohlídek.

Zvířecí hřbitov

Bohnice ukrývají jednu raritu za druhou. Hned naproti hřbitovu chovanců ústavu se nachází pietní park Draháň určený pro domácí mazlíčky, ve kterém se ale vůbec nebudete bát na rozdíl od románového z pera Stephena Kinga. Místo klasických křížů a náhrobků tu najdete jen okrasné stromy a u nich malé pomníčky více než dvou tisíc zemřelých zvířátek. Leží tu dokonce i pes bývalého prezidenta Václava Havla. Už třináct let se zde však nepohřbívá a kdo chce pochovat svého čtyřnohého miláčka, může využít hřbitov pod Řípem, v Kutné Hoře nebo Pardubicích.

Pietní park Draháň, místo odpočinku domácích mazlíčků. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Po prohlídce hřbitova pokračujte doleva a napojte se na modrou turistickou značku. Pokud se poté vydáte doprava, trasa vás zavede k vyhlídce do údolí i na novou bohnickou zástavbu. Potom se můžete vrátit k zahrádkářské kolonii a stále se držet modré značky, po níž dojdete až k autobusové zastávce Staré Bohnice. Linkou 102 jste za jedenáct minut zpět u stanice metra Kobylisy.

Celou trasu si prohlédněte zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!