The Who pracují na nové desce po třinácti letech a vydají se na turné s orchestrem

The Who pracují na nové desce po třinácti letech a vydají se na turné s orchestrem 

Není novinkou, že slavná britská kapela The Who, jejíž počátky sahají zpět do šedesátých let, hraje dál i dnes. Teď však navíc po třinácti letech chystají The Who nové studiové album a v květnu se vydají na turné po severní Americe.

The Who, kapela, která se proslavila už v šedesátých letech hitem My Generation nebo rockovou operou Tommy, ani po tolika letech neusíná na vavřínech. Zpráva, že jedni z rockových matadorů 20. století chystají opět něco nového, nadchla všechny fanoušky The Who letos v lednu. Kapela se rozhodla vyrazit na turné po severní Americe, na kterém je bude doprovázet orchestr. A jak uvedl sám Pete Townshend, třiasedmdesátiletý skladatel a kytarista The Who, na turné chtěl vyrazit pouze za podmínky, že budou mít nějaký nový materiál. A tak se dali do skládání a nahrávání nového alba.

Stalo se tak po celých třinácti letech od doby, kdy vyšlo jedenácté album The Who nazvané Endless Wire. Spíše než album je tento počin označován za minioperu o deseti částech, která naznačovala začátek postupného konce kariéry této nesmrtelné hudební formace. Roger Daltrey, čtyřiasedmdesátiletý hlavní zpěvák The Who, který stojí za originálním koktáním v My Generation a osobitým provedením písniček The Who, sám uznal, že v jeho věku je už hodně těžké udržet si hlas na vysoké úrovni.

Doufám, že umřu, než zestárnu

Townshend a Daltrey představují základní kameny The Who už od vzniku skupiny v roce 1964 a do důchodu se jim i přes vysoký věk očividně nechce. Roger Daltrey se těší na severoamerické turné, které začne 7. května v michiganském Grand Rapids a bude pokračovat alespoň do září. Na turné si skupina přizvala orchestr, Daltrey ale slibuje, že to neznamená změnu od původního kapelního zvuku: „Budou to Who na plný pecky, navíc s dechy a zvonky,“ řekl. Heslem, které nastavili v My Generation, doufám, že umřu, než zestárnu", se tedy The Who rozhodli nakonec neřídit.

Proces nahrávání nového alba, které vyjde později tohoto roku, komentuje zase Pete Townshend na kapelním webu. Jeho cílem není vytvořit album plné hitů, a taky uznává, že Who už nepotřebují žádné nové album. „Je to čistě osobní věc, je v tom hrdost, sebeúcta a důstojnost k sobě samotnému jakožto skladateli,“ vysvětlil. Fanoušci The Who mají prý od nového studiového počinu čekat směs temných balad, tvrdších rockových zvuků, experimentální elektroniky i klasického kytarového zvuku, na který jsou u The Who zvyklí.

Noví muzikanti s rock'n'rollem v krvi

Townshend a Daltrey přitom mezi sebou komunikovali přes manažery, protože si od sebe dávali roční pauzu. I tlak, který mezi muzikanty vzniká, obzvlášť když spolu hrají dlouho a pracují intenzivně, patří k úspěchu. The Who ale vždy krizi překonají a pokračují dál. Z původní sestavy zůstali jen Townshend a Daltrey, bubeník Keith Moon zemřel v roce 1978 a baskytarista John Entwistle roku 2002. Místo nich dnes s Who hraje syn slavného bubeníka Beatles a sám skvělý bubeník Zak Starkey a mladší bratr Peta, baskytarista Simon Townshend.

Kromě alba a severoamerického turné by Daltrey rád vydal živé album z nedávných koncertů skladeb z rockové opery Tommy v novém orchestrálním aranžmá, a taky by chtěl uspořádat podobný projekt s druhou rockovou operou Who z roku 1973 Quadrophenia. Pravdivost zvěstí, že by The Who jakožto jedni z původních vystupujících roku 1969 zahráli na letošní rekonstrukci festivalu Woodstock po padesáti letech, ale zpěvák popřel. Kromě toho, že je na něj v jeho věku v Americe v srpnu moc horko, to zdůvodnil takto: „Není možné zažít Woodstock znovu, protože hvězdy na něm před padesáti lety byli lidé v publiku.

Zdroj: The Guardian, The Who

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!