Mafián, zabiják či agent FBI: Nejvýraznější role Johna Travolty

Mafián, zabiják či agent FBI: Nejvýraznější role Johna Travolty 

Nepatří mezi žádné béčkové herce. Dvakrát byl nominován na Oscara za hlavní roli (Horečka sobotní noci, Pulp Fiction) a za snímek Chyťte ho! získal Zlatý Glóbus. Dnes slaví John Travolta 65. narozeniny, my při této příležitosti přinášíme výběr jeho nejvýraznějších rolí.

Jeho kariéra odstartovala doslova raketově. V roce 1977 ho proslavil snímek Horečka sobotní noci, po kterém následovala Pomáda. O pár let později to vypadalo, že z něj bude mladá vyhaslá hvězda. To by ale nesměl dostat do rukou scénář kultovního snímku Pulp Fiction. V roce 2013 jej na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech Jiří Bartoška ocenil za Mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Horečka sobotní noci

Sedmdesátky, zvonové kalhoty, květinové košile a hudba Bee Gees. Tímto snímkem se John Travolta zapsal do povědomí mnoha diváků. Ty si získal skvělými tanečními kreacemi, které ve snímku předvedl. Hlavní hrdina Tony díky své partnerce Stephanie a bratru Frankovi zjišťuje, že v životě nejde jen o světla sobotních diskoték a začíná hledat i nové perspektivy.

Pomáda

Kdo by tuhle muzikálovou klasiku neznal. Na střední škole Rydell po prázdninách vypravuje Danny Zucco příběh o svojí letní lásce. I nová žákyně Sandy svým kamarádkám líčí, jak úžasného kluka v létě poznala. Záhy se oba potkají, ale láska na Rydellu má jiná pravidla než na osamělé pláži. John Travolta exceluje v hlavní roli Dannyho spolu s Olivií Newton-John, která ztvárnila Sandy. Řada písní se stala hity a můžeme je v rádiích slyšet dodnes.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí 

Kultovní pecka Quentina Tarantina je multižánrové dílo, které disponuje popkulturními odkazy, skvělým soundtrackem a dokonce i fetišistickými detaily. John Travolta exceloval v roli zabijáka Vincenta Vegy, který spolu s Julesem (Samuel Lee Jackson) pracuje pro gangstera Marcella Wallace. Za svůj výkon byl Travolta dokonce nominován na Oscara za hlavní roli.

Kdo by si nepamatoval skvělou taneční scénu s Umou Thurman, Julesovo citování bible nebo čtvrtlibrák se sýrem. Několik příběhů s bizarními zvraty a opakujícími se prvky se spojuje a prolíná. Postava Vincenta Vegy je jednou ze tří, které se objevují ve všech příbězích. 

Chyťte ho!

Travolta přijíždí jako miamský gangster Chilli Palmer do Hollywoodu, aby vymáhal peníze od producenta nízkorozpočtových filmů Harry Zimma (Gene Hackman). Místo toho se ale Palmer připlete do natáčení jeho následujícího filmu a uvědomí si, že mezi filmovým byznysem a jeho prací není až takový rozdíl. 

Opět se ukázalo, že se Travolta do takových rolí hodí perfektně a nominaci na Zlatý Glóbus (za hlavní mužskou roli) v roce 1995 proměnil. I přes skvělé herecké obsazení diváci především kvůli špatnému scénáři film hodnotí jako průměrný. 

Fenomén 

George byl obyčejný automechanik až do chvíle, kdy ho na okamžik připravila o vědomí oslepující záře. Probudil se jako někdo úplně jiný, jako člověk, který je schopný se za noc naučit španělsky, přečíst čtyři knihy denně nebo sestrojit automobil. Přitom se snaží získat si srdce své krásné sousedky. Travolta dal postavě George osobní kouzlo a ukázal, že dokáže zahrát i citlivého muže. Díky jeho charismatickému výkonu si film získal řadu fanoušků a byl velmi pozitivně hodnocen. 

Tváří v tvář 

Ve sci-fi snímku John Travolta září spolu s Nicolasem Cagem. Agent FBI Sean Archer (Travolta) má s teroristou Castorem Troyem (Cage) nevyřízené účty. Troy před šesti lety zastřelil jeho syna, od té doby se mu chce Archer pomstít. Když ho konečně chytí, zjistí, že Castor nastražil biologickou zbraň a desetitisíce lidí jsou ohroženy. Archer si tedy s Troyem prohodí obličej, aby zjistil, kde bomba leží. Ve snímku nabitém akcí a napětím oba herci excelují jak v kladné, tak i v záporné poloze. 

Kat 

Filmová adaptace komiksu líčí příběh Franka Castla (Tom Jane), který pracuje jako agent FBI. V poslední akci je však zastřelen syn kriminálního bosse Howarda Sainta (Travolta), který na oplátku vyvraždí celou Castlovu rodinu. Ten jako jediný útok překvapivě přežije a chystá se Saintovi provést to stejné.

Těžko si představit v roli šéfa mafie někoho jiného než Travoltu, protože mu opravdu neskutečně sedla. Tvůrcům se však z filmu nepodařilo dostat maximum, ať už je to špatný scénář nebo dialogy, které Katovi značně ubírají na kvalitě a vyvolávají negativní hodnocení diváků. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!