Twenty One Pilots překonali v O2 areně rychlost zvuku i veškerá očekávání

Twenty One Pilots překonali v O2 areně rychlost zvuku i veškerá očekávání90%

Perfektní zvuk, vyladěná světelná show a nápadité prvky zdobily vystoupení amerického dua Twenty One Pilots v pražské O2 areně. Vyprodaná hala šla oběma umělcům na ruku a obdržela zážitek, za kterým byly kromě chytlavé muziky cítit i nesmírné puntíčkářství a profesionalita na scéně a mimo ní.

Na pražskou zastávku The Bandito Tour v libeňské areně čekala již kolem dvacáté hodiny večer početná řada lidí. Známky toho, že půjde o koncert se slušnou diváckou kulisou, byly znát už u vstupů, kde se povalovaly alobaly, spacáky, deky a desítky kelímků od kávy. Piloti přiletěli do Prahy propagovat především desku z loňského října Trench, ale publikum si nakonec odváželo mnohem víc, než mohlo kdy čekat.

Ještě před startem dvojčlenné mašinérie na pódium přicupitaly americké punkerky z města andělů The Regrettes. S vypůjčeným entusiasmem fanoušků, připraveným na hlavní hvězdy večera, pálily do davu garážovým soundem s lehkou falší, za který by se pravděpodobně nestyděli ani pánové z Green Day v dobách Kerplunku a Dookie. Stejně rychle jako se dámy s nástroji na scéně vyblbly, tak také odcházely - a to punkově. Bez zamávání, loučení a díků.

Tisíce nadšenců do variací na pop, rock a hip hop, kterými duo z Ohia disponuje, už totiž vytleskávaly své miláčky. Tyler Joseph a Josh Dun mají za svoji desetiletou existenci v kapse už jednu Grammy a například letos čekají, zda úspěšně promění nominaci na Brit Awards. Odezva publika byla odpovídající a to ještě nezazněl jediný tón. Natřískaná hala se před devátou hodinou zabavila sama, když po vzoru Mercuryho vyvolávala Američany zpěvem a jeho následnou ozvěnou. Vše zastavil až dunivý basový tón. Opona připomínající nasvícením polární záři šla dolů a na scéně se objevil muž s pochodní.

Twenty One Pilots zahájili show písněmi Jumpsuit a Levitate. Barvy na pódiu hrály, ale nikomu nepůsobily záchvaty. Každý tón, každá harmonie a melodická křivka byly perfektně slyšet díky dokonalému nazvučení, což není v O2 areně zrovna zvykem. Američané si byli ve své úloze zatraceně jistí. Hudebně pečliví, na scéně originální. Joseph z ničehonic padá kamsi do tmy a objevuje se na špici areny, kde strhává kuklu mající od začátku na hlavě. Dav po nápadité iluzi šílí.

Celkem jedenáct z jednadvaceti skladeb neslo v setlistu štítek posledního alba Trench. Kapela ale nezapomněla ani na Heathens, která zazněla ve filmu Suicide Squad nebo Chlorine, při níž připomněla fanouškům postavičku z jejich bazénového klipu. Oba hudebníci často vyjížděli na polohovacích rampách nahoru, stoupali si doslova do davu a prakticky využili i menší scénu v zadní části haly, aby se ukázali dalším věrným. Ani těm hlasivky sloužit nepřestávaly a každý manévr navíc po zásluze oceňovali. Josh Dun byl na slovo skoupější, ale i on vykouzlil dvě sympatické české věty a přidal salto vzad při divočejší pasáži. Tyler Joseph střídal funky části s basovou kytarou s dechberoucími dojezdy za klavírem.

Falsetto často znějící nejen od zpěváka Josepha, ale v harmonii z úst tisíců fanynek a fanoušků, jen falešně značilo zájem především mladšího publika. To jistě v O2 areně převažovalo, jenže Twenty One Pilots rozhodně nejsou formací pro jedinou cílovou skupinu. Z jejich přístupu k samotnému vystoupení a technickému provedení - včetně zvuku, projekcí a tolik promyšlených a geniálně provedených světel - a všudypřítomné originality by si mohli vzít příklad i daleko zkušenější hudebníci. Velký zážitek měl z pražské show i ten, který z tvorby energických třicátníků neslyšel ani notu.

Publikum tak odcházelo nadmíru spokojené a mělo důvod. Jestli byli Američané v jeho představách zdatnými letci v hudebních vodách, v Praze reálně překonali Mach 1.

Foto: ilustrační, facebook Twenty One Pilots

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?