Hořkosladká vzpomínka na Léto s kovbojem. Hanzlíkův gentlemen si osedlal stejně trapného koně jako většina dnešních českých komedií

Hořkosladká vzpomínka na Léto s kovbojem. Hanzlíkův gentlemen si osedlal stejně trapného koně jako většina dnešních českých komedií20%

Pokud jste se těšili na to, že vás Léto s gentlemanem vrátí o tři a čtyřicet let zpátky do dob, ve kterých se na koni proháněl kovboj, mýlili jste se. Scenáristická prvotina Jaromíra Hanzlíka jen nostalgicky připomíná nezapomenutelný příběh s nesmělou Danielou Kolářovou, půjčuje si něco z Trošky a přidává Adamce. V součtu tak vzniká smutný slepenec ohraných vtipů, u kterého je nejlepší s láskou vzpomínat na to, jaké je to utopit doktora Mráčka nebo na Romanci pro křídlovku.

Jaromír Hanzlík se o svém projektu rozmluvil už loni, před začátkem natáčení, na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde získal Cenu prezidenta za umělecký přínos české kinematografii. "Bude to takový romantický příběh, pohlazení po duši," řekl tenkrát a vysvětloval, že se rozhodl napsat vlastní scénář, protože se ho lidé ptají, proč už se netočí takové snímky jako bylo Léto s kovbojem. S jeho novým filmem ale diváci svou odpověď nedostali, jen si musí stále opakovat tu stejnou otázku: "Proč se u nás točí tak trapné komedie?"

Klasicky prvoplánový humor

Léto s gentlemanem, ve kterém se vystřídal snad celý český ansámbl tohoto žánru, se sice snaží navázat na přes čtyřicet let starý snímek Ivo Nováka, ale marně. Místo, aby byl oným "pohlazením po duši," pálí po divákovi jedním ohraným klíšé za druhým. Starší ženy ve vesnici jsou tak zcela přirozeně drbny, muži karbaníci s pivem v ruce a pražská smetánka si nechává vychladit bublinky na večer v místní hospodě.

Do typicky troškovské vesnice potom přichází postarší seladon na bílém koni v podání Jaromíra Hanzlíka a vytrhne z monotóního manželství Alenu Antalovou. Už jí neříká, že zná široko daleko všechny krávy, ale naopak posílá romantická psaníčka, dělá ze sebe vodníka a z auta vypouští bubliny. Nejbizarnější je ovšem, když zařídí, aby celá společensky unavená vesnice mohla za zvuků Pohody od Kabátů zadarmo řádit na atrakcích na pouti.

Slunce, seno,... bez hlášek

Scénář tak nepřináší vlastně žádné dějové zvraty. Střídají se v něm krátké momenty, ve kterých se Hanzlík snaží poblouznit svou krásku, se scénami nápadně připomínajícími Slunce, seno,..., ovšem bez ikonických hlášek. Léto s gentlemanem se jen snaží prvoplánově pobavit diváka a dokázat, že žádný letní románek nestojí za rozvrácení rodiny, a to ani ten nejplatoničtější.

A někdy se bohužel kvůli tomu uchýlí i k vyložené trapnosti. Například za scénu, ve které Lucie Vondráčková vyškolí svoji matku Alenu Antalovou, by se nemusela stydět ani Pojišťovna štěstí nebo Cesty domů. Divit se ale vlastně diváci příliš nemohou, protože na režisérské židli seděl Jiří Adamec, který má právě takové projekty za sebou.

S gentlemanem se tak rozhodně do Léta s kovbojem nevrátíte. Není slibovaným pohlazením po duši a i o té romantice by vzato kolem a kolem dalo spekulovat. Spíš je to slepenec kousků z komedií napříč desetiletími, které ale dohromady tvoří jen podivnou mozaiku stereotypů, nudy a záběrů na českou krajinu. Zůstaňme tak raději u hrubého a drzého Jaromíra Hanzlíka bez trika v džínové bundě, než u jeho uhlazené verze v běloskvoucí košili.

Názor informuji.cz: 20%

Kdy a kde dávají film: Léto s gentlemanem

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!