Tajemství 3D animace odhaleno. Výstava PIXAR zakotvila na pražském Výstavišti

Tajemství 3D animace odhaleno. Výstava PIXAR zakotvila na pražském Výstavišti  

Toy Story, Hledá se Nemo, Příšerky s. r. o. nebo Auta – nejen za těmito filmy stojí proslulé animační studio PIXAR. V prostorách Křižíkova pavilonu v pražských Holešovicích se dozvíte, jakým způsobem jejich animované snímky vznikly. Putovní výstava PIXAR – 30 let animace zde bude k vidění do 26. května.

Detailní pohled na práci předních animátorů světa nabízí výstava zasvěcená americkému studiu PIXAR. Návštěvníky čekají stovky originálních skic, na kterých uvidí prvotní vyobrazení známých postaviček z filmů, mezi kterými jsou zastoupeny také Ratatouille, VALL-I, Úžasňákovi, Život brouka nebo Rebelka, až po jejich finální podobu.

Z výstavy PIXAR – 30 let animace. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Kromě toho můžou zajít do kina Artspace nebo si prohlédnout předchůdce kinematografu Zoetrope. Na tomto speciálním zařízení spatří rozpohybované figurky ze snímku Toy Story z roku 1995, který znamenal přelom ve vývoji animace – šlo o první kompletně počítačově animovaný celovečerní film, který si dokonce vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší původní scénář.

Putovní výstavu do české metropole dovezla společnost Art Movement, která zde dříve uspořádala expozici filmaře Tima Burton nebo David Cronenberga. „Jednání o možnosti uskutečnění výstavy v České republice trvalo celkem čtyři roky,“ nechala se slyšet jedna z producentek společnosti Markéta Matoušková.

Z výstavy PIXAR – 30 let animace. Foto Kristýna Čtvrtlíková

Organizátoři výstavu otevřeli v jinak nevyužívaných prostorách Křižíkova pavilonu E na holešovickém Výstavišti, které byly pro tyto účely kompletně přestavěny. „Vytvořili jsme zde zcela nový prostor. Návštěvníci zde najdou několik samostatně fungujících kostek, kde si vyzkouší nejrůznější aktivity spojené s animační tvorbou. Je tu také speciální ocelová konstrukce, která slouží jako vyhlídka,“ dodala Matoušková.

Expozici PIXAR – 30 let animace můžete navštívit denně mezi 9. a 20. hodinou. Organizátoři upozorňují, že prodloužena nebude, a to z toho důvodu, že následně poputuje do další země. O vstupenky na výstavu můžete soutěžit zde

Foto Kristýna Čtvrtlíková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Výstaviště Holešovice -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!