Uměleckoprůmyslové museum představuje životní osudy a tvorbu Šíleného hedvábníka

Uměleckoprůmyslové museum představuje životní osudy a tvorbu Šíleného hedvábníka80%

Jméno a značka Ascher je v západní Evropě již více než sedmdesát let synonymem textilního designu té nejvyšší kvality. Přesto pražské rodáky Ziku a Lídu Ascherovy v České republice téměř nikdy nezná. S jejich životním osudem i tvorbou se nyní můžete seznámit na nové výstavě Uměleckoprůmyslového musea.

Osudy manželů Ziky a Lídy Ascherových jsou pevně spjaty s pozadím dramatických dějin 20. století. V roce 1939 odešli z Československa do Londýna, kde se jim brzy podařilo vybudovat velmi úspěšnou firmu zaměřenou na potisk oděvních látek. Ta spolupracovala s takovými módními domy, jako jsou Christian Dior, Yves Saint Laurent či Pierre Cardin, které z textilií firmy Ascher vytvářely své kolekce. V roce 1946 si Ascherovi otevřeli svou vlastní pobočku i v Paříži. 

Šílený hedvábník. Foto: Andrea Morkusová

K slavným projektům firmy Ascher patří jejich kolekce hedvábných šátků od známých umělců. Ti mohli vytvořit návrh jakoukoliv technikou, závazný byl pouze jejich rozměr 90x90 cm. Návrhy byly posléze přetištěny na samotné šátky, které buď dámy nosily jako součást oděvu, či si je majitelé nechali zarámovat a rázem se tak mohli stát vlastníky díla proslulého umělce. S Ascherovými na nich spolupracovali například Henry Moore, Henry Matisse, Jean Cocteau, André Derain či Christian Bérard. Projekt s názvem Ascher Squares se postupně rozrostl na 40 šátků, které byly vystavovány nejprve v Londýně a posléze v mnoha dalších galeriích v Evropě, Spojených státech a Austrálii. V roce 1947 je hostila i pražská výstavní síň Mánes.

Halenku z látky Ascher si na jednu ze svých oficiálních cest vybrala i princezna Diana. Firma však neomezovala svoji produkci pouze na látky pro náročné zákazníky. Roku 1946 založila značku Bourec se zaměřením na výrobu tištěné bavlny pro masový trh a nevyhýbala se ani látkám ze směsi vlny a nylonu.

Šílený hedvábník. Foto: Andrea Morkusová

V roce 1961 byly do prodeje poprvé uvedeny i dámské oděvy se značkou Lida Ascher Boutique. K důvodu, proč je Ascherovi začali vyrábět, se váže zajímavý rodinný příběh: “Ve skladu firmy Ascher se začaly hromadit zbytky neprodaných látek a tak Zika jednoho dne Lídě řekl: Udělej s tím něco! Lídu, která byla nadmíru kreativní, napadlo, že zkusí navrhovat oděvy pro vlastní značku. A její modely měly okamžitý úspěch.

Samotná výstava je členěna do čtyř částí a čtyřech místností, které prezentují hlavní životní etapy manželů Ascherových a jejich profesní úspěchy. Součástí výstavy je i film, přinášející o životě i slavné firmě Ascherových mnoho dalších podrobností a zajímavostí. Na své dětství v něm vzpomíná i syn Ziky a Lídy Peter Ascher, který mimo jiné říká: “Atmosféra, ve které jsme žili, byla velmi krásná.” K výstavě vychází i reprezentativní stejnojmenná publikace.

Šílený hedvábník. Foto: Andrea Morkusová

A proč onen titulek Šílený hedvábník? Touto přezdívkou vášnivého sportovce a vynikajícího sjezdového lyžaře Ziku Aschera pojmenoval dobový tisk pro jeho rychlý a nebezpečný styl jízdy.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Uměleckoprůmyslové museum v... nabízí i další akce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!