5 nejlepších knih Agathy Christie, které možná neznáte

5 nejlepších knih Agathy Christie, které možná neznáte 

Většina lidí zná ve spojitosti s Agathou Christie zejména knihu Deset malých černoušků anebo příběhy s belgickým detektivem Herculem Poirotem. Tento článek obsahuje pět méně známých knih královny zločinu, které si zasluhují čtenářovu pozornost. A ne ve všech se objevuje i typický muž s vejčitou hlavou.

1. Nekonečná noc

Nekonečná noc je jedním z příkladů, ve které se Poirot neobjevuje. Dokonce se v této knize neobjevuje žádný detektiv. Jedná se o psychologický román, který čtenářovu mysl hodí do bubnu pračky a točí s ní tam zase zpět. Příběh začíná vcelku nevinně. Mladý muž se zamiluje do mladé dívky, vezmou se, postaví společný domov, ale zanedlouho na to přijde smrt. To hlavní, co vás naprosto dostane, je samotný závěr knihy, kvůli kterému je dobré ve čtení vytrvat a který tuto knihu zařadil na první příčku knih Agathy Christie.

 

2. Hadí doupě

Hadí doupě je dalším dílem, kde se nevyskytuje žádný z Aghatiných typických detektivů, ale do vyšetřování se pouští samotná hlavní postava. Ve výstředním domě žil ještě výstřednější starý muž řeckého původu Aristid Leonides se svojí rodinou, který umřel za podezřelých okolností. Podezřelí jsou všichni členové domácnosti. Náhodou se do rodiny jako host přichomýtne ctitel Leonidesovy vnučky Sofie, který začne luštit celou záhadu. I pokud jste již přečetli hodně knih od Christie a váš mozek začal přijímat vzorec jejího uvažování, tato kniha vás jistě svým závěrem překvapí.

 

3. Dům u kanálu

V této knize se konečně objevují postavy, které ve svých románech Christie využila vícekrát – Tommy a Pentlička Beresfordovi. Manželský pár jede navštívit Tommyho umírající tetu, která mu přenechá obraz s jakýmsi domem u kanálu, protože zná mozek svého synovce a ví, že přijde na kloub záhadě, která za obrazem stojí. Zaneprázdněný Tommy přenechá obraz Pentličce, a ta vyráží, aby nalezla jeho majitele a dům z obrazu. Brzy se dostává do nebezpečí, protože ve vesnici, do které ji indicie navedly, jsou podivní lidé, kteří zřejmě v minulosti už ublížili a nebojí se udeřit znovu. Tento román je význačný tím, že je chvílemi strašidelnější a horovější, než u Christie bývá zvykem. Množství otazníků, které se v hlavě u každé stránky tvoří, vám taky jistě nedají spát.

 

4. Zlo pod sluncem

V této knize čtenáře konečně doprovází slavný nabubřelý detektiv Hercule Poirot. Zločin se neodehrává v detektivově Londýně, ale na Pašeráckém ostrově, kam vyrazil na dovolenou za sluncem a odpočinkem. Dovolenou mu záhy utne vražda krásné Arleny Marshallové. Problémem je, že u povýšené a zlé Arleny je možných podezřelých celá kupa a ani škála alibi není úzká. Detektiv samozřejmě pravdu odhalí, ale proč číst mezi knihami s Poirotem právě tuto? Celý zločinecký plán je tak brilantní, že vás i po přečtení knihy nepřestane fascinovat.

 

5. Dům na úskalí           

I v poslední knize ze seznamu záhadu vyšetřuje detektiv s vejčitou hlavou a bujným knírem milující symetrii. Opět mimo Londýn na dovolené se Hercule a jeho společník kapitán Hastings seznamují s mladou ženou z nedalekého domu, která už několikrát unikla smrti. Doteď měla velké štěstí, ale příště by tomu už tak být nemuselo. Detektiv se tedy do zatím neexistujícího případu vloží a snaží se ženu ochránit. Při tom po očku sleduje okruh jejích přátel a zůstává ve střehu. I tato kniha si pro svoji na první pohled ne tak zjevnou netradičnost zaslouží čtenářovou pozornost. Stejně jako většina knih Agathy Christie je útlá, svižná a přečtena jedním dechem.

 

Fotografie: REPRO: britannica.com.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!