Česká kina v rytmu španělské kinematografie. Sedm nejzajímavějších snímků festivalu La Película

Česká kina v rytmu španělské kinematografie. Sedm nejzajímavějších snímků festivalu La Película  

Na čtrnáctém ročníku festivalu španělského filmu La Película, který začne 19. února, se letos představí takové trháky jako je zlatými cenami ověnčená Roma, poutavé dokumenty, blok snímků významné osobnosti španělské kinematografie Pilar Miró i animovaný snímek. To nejlepší z Pyrenejského ostrova i Latinské Ameriky bude k vidění nejen v Praze, ale i v kinech v Ostravě, Hradci Králové nebo Brně.

1) Black se řekne Beltza

Adaptace komiksů se dostala na filmová plátna i ve Španělsku, a dokonce s antirasistickým podtextem stejně jako v Hollywoodu. Společně s Black se řekne Beltza se tak mohou diváci přesunout do New Yorku v roce 1965. Ve městě se koná průvod, na který dorazí i masky z Pamplony. Ačkoli úřady zakáží účast dvěma obrům, jeden zůstane a podobně jako Stoletý stařík se setká s výběrem nejdůležitějších osobností této bouřlivé doby. Na plátně se tak dočkáte Andyho Warhola nebo Che Guevary

2) Hledá se Oscar

Snímek Octavia Guerry je oficálně uváděn jako dokument a zároveň byl jako první španělský snímek vybrán do Týdne kritiky na MFF v Berlíně. Jeho jediným protagonistou je spisovatel a předseda Španělské asociace filmových kritiků Óscar Peyrou. Opustil svou manželku kvůli mladší ženě a teď se trápí ve svém madridském bytě. Světlem v jeho životě jsou filmové festivaly, ale recenze píše jen na základě filmových plakátů. Jaký je život tohoto zvláštního muže, uvidíte, když budete hledat Oscara.

3) Království

Rodrigo Sorogoyen má za sebou už dvě úspěšné celovečerní snímky. Bylo to psychologické drama o únosu Stockholm a krimi thriller Que Dios nos perdone o vraždě dvou starších žen. Na festivalu španělského filmu se objeví jeho nejnovější, ale podobně laděný film, Království. Tentokrát se režisér pustil do odkrývání korupce v politice. Hlavní hrdina a politický funkcionář Manuel se tak musí vypořádat s pomalu se rozpadajícím systémem, který dříve fungoval, i s novináři a to vše pod heslem „králové odcházejí a království přetrvávají“.

4) Roma

Hvězda festivalu, která momentálně hýbe nejen předáváním nejrůznějších filmových cen, ale celým světem kinematografie. Mexický oscarový režisér Alfonso Caurón znovu natočil poutavý autobiografický snímek, který se dostane divákům pod kůži. Zřejmě i proto už získal dva Zlaté glóby, čtyři ceny BAFTA a je nominován na deset cen americké filmové akademie. Roma přenese diváky do čtvrti hlavního města Mexika, ve které žila vyšší vrsta. A zároveň do doby kdy bylo režisérovi snímku deset let a v jeho zemi došlo k masakru Corpus Christi. 

5) Šampioni

Od vážných témat a sklíčených dokumentů se ale mohou fanoušci španělského filmu přesunout i ke komedii. Šampioni vypráví příběh o zvláštním basketbalovém družstvu složeného z mentálně postižených dospělých. Přesto je shodou okolností začne cvičit prvoligový tréner Marco. Jeho počáteční odpor se během bláznivé komedie postupně změní v naději a respekt a o dojemný závěr, tak určitě nebude nouze.

6) Všichni to vědí

Nový film dvojnásobného držitele Oscara Asghara Farhadiho zaujme nejen zápletkou ale i hvězdným obsazením. Příběh o jedné svatbě, která odkryje několik tajemství a starých rodinných křivd psal autor čtyři roku přímo pro ústřední dvojici, kterou tvoří Javier Bardem a Penélope Cruzová

7) Zahradníkův pes

Kromě filmových premiér se ale festival La Película ohlédne i do minulosti na tvorbu úspěšné divadelní a filmové režisérky Pilar Miró. Jejím nejznámějším počinem se stala mravoličná komedie podle předlohy dramatika Lopeho de Vegy Zahradníkův pes z roku 1996. Kostýmní film pojednává hlavně o lásce a žárlivosti hraběnky Diany z Belfloru, která se dozví o pletkách mezi svým sekretářem, kterého miluje, a služebnou.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!